Sähköauto talvella - Kokemuksia käytöstä & paras valinta autoksi

Sähköauto talvella – Kokemuksia käytöstä & paras valinta autoksi

Volvo XC40 Recharge neliveto sähköauto

Usein koetaan, että sähköautot eivät toimi talvella. Tästä ajatuksesta kannattaisi jo luopua, sillä sähköauto on itse asiassa loistava auto talvella.

Sähköauto on kuin tehty talviajoon. Sisätilat saa lämmitettyä useimmissa autoissa applikaation avulla valmiiksi, moottori toimii kylmänä yhtä jouheasti kuin lämpimänäkin, eikä autossa ole kylmäkäynnistysongelmia. Ei ole ongelmaa heikosta startista tai webaston vuosihuolloista!

Sähköauto talvella

Tässä tiivistys, miten sähköauto toimii talvella. Alla olemme kirjoittaneet lisää omia kokemuksiamme sähköauton ajosta talvella sekä kertoneet, mikä on mielestämme paras sähköauto talvella.

  • Sähköauto on huomattavasti polttomoottoriautoa mukavampi ja huolettomampi talvella
  • Auto käynnistyy aina ongelmitta
  • Ikkunoita ei tarvitse raaputella ja auto on aina mukavan lämmin
  • Vinkki: Valitse sähköauto jossa on akun esilämmitys ja range vähintään 400km
  • Huom. Sähköauton toimintamatka laskee kovilla pakkasilla n. 20-30%.

Kokemuksia sähköautolla ajamisesta talvella

Sähköauton ainoa miinus talvella on sen akun ja sisätilojen vaatima lämmitykseen käytetty energia mikä lyhentää auton toimintamatkaa. Akku kun vaatii toimiakseen tietyn lämpötilan ja sen lämmittämiseen menee energiaa. Myös sisätilojen lämmitys vaatii energiaa mikä polttomoottorikäyttöisissä autoissa otettiin suoraan hukkalämmöstä.

Tästä johtuen talvella kulutus kasvaa, joten sähköauton range eli toimintamatka on kesäaikaa lyhempi. Kovilla pakkasilla sähköauton rangesta voisi karkeasti laskea pois 20-30% verran, sen verran lämmitykseen menee energiaa. Esilämmitys auttaa asiaan ja auto ja sen akku kannattaakin lämmittää valmiiksi auton ollessa latauspistokkeessa. 

Huomattava on että jos polttomoottorisella autolla ajaa lyhyttä matkaa, myös sen kulutus nousee samaa luokkaa talvikäytössä.

Toinen haaste akun suhteen tulee pidemmillä matkoilla kun akkua pitää ladata. Tällöin akun pitää olla tietyssä lämpötilassa jotta akku ottaa virtaa reippaammin vastaan. Kylmän akun lataaminen 20kw teholla on perhanan hidasta hommaa. Auto optimoi akun lämpötilaa ajamista varten, mutta suuremmilla lataustehoille akun pitää olla lämpimämpi. Monissa autoissa onkin esilämmitys valittavissa jolloin tulevaan lataukseen voi valmistautua. 

Sisätilan lämmityksen teho ei sähköautoissa meinaa riittää kovilla pakkasilla. Onneksi todella kovia pakkasia on talvella harvoin, emme ole kokeneet tätä ongelmaksi kun sen tiedostaa ja siihen pystyy valmistautumaan.

Yhteenvetona totean että sähköauto on huomattavasti polttomoottoriautoa mukavampi ja huolettomampi talvella. Auto käynnistyy aina ongelmitta, ikkunoita ei tarvitse raaputella ja auto on aina valmiiksi lämmin.

Talvella pitkiä matkoja (yli 250-300km) tulee ainakin allekirjoittaneella ajettua todella harvoin. Siksi rangen lyhentyminen 450km:stä 300:een ei ole aiheuttanut mitään ongelmia. Täytyy myös todeta että viimeisen kahden talven aikana yksikään pidempi reissu ei osunut kovempien pakkasten aikaan.

Mikä on paras sähköauto talvella?

Uuden sähköauton hankinnassa on oikeastaan muutama huomioitava seikka. Jos ajat paljon pidempiä matkoja valitse sellainen auto missä on akun esilämmitys ja toimintasäde minimi 400km.

Auton sisätilojen esilämmitys on mukava lisä mutta ei pakollinen sillä auto alkaa puhaltamaan lämmintä heti kun autoon istuu. Huomioi että tavallinen kotipistoke ei välttämättä riitä auton esilämmitykseen sillä lämmitys vaatii 5-7kw energiaa ja suurin osa kotipistorasioista pystyy antamaan maksimissaan vain 3.6kw. Muilta osin valinnan voikin tehdä lompakon paksuuden mukaan. 

Saat Vaihtoautomaalta sähköautoosi lisäturvan vaikka kolmeksi vuodeksi jolloin sinun ei tarvitse miettiä akun tai laturin kestävyyttä Suomen pakkasissa.

Näillä ohjeilla paras sähköauto talvella on mielestämme Tesla Model 3. Kaikissa vuoden 2019 ja uudemmissa Model 3 -malleissa on sekä akun esilämmitys että range vähintään 400km. Kahden moottorin nelivetomalli on myös erinomainen ajettava talvisissa olosuhteissa ja sen hinta on huomattavasti muita sähköautoja edullisempi.

Muita hyviä valintoja ovat Tesla Model S ja Polestar 2. Myös muutamat sähkömaasturit käyvät hyvin talviajoon. Perheille paras valinta on Tesla Model Y. Kuten vaihtoehdoistakin huomaa, Tesla on sähköautoilun puolella selkeästi paras valinta.

Alta näet käytetyt Teslat nelivedolla, vähintään 400km rangella ja akun esilämmityksellä. Voit tutustua muihin sähköautoihimme katsomalla kaikki käytetyt sähköautot tai suosittelemamme neliveto sähköautot.