Auton ajovalot - Mitä auton valoista on hyvä tietää ennen ostoa?

Auton ajovalot – Mitä auton valoista on hyvä tietää ennen ostoa?

Kun etsit uutta autoa, auton valojen valinta on erittäin tärkeää. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä auton ostajan on hyvä tietää auton ajovaloista ja vertailemme eri vaihtoehtoja: LED-ajovalot, ksenonit ja halogeenit.

Mikäli ajat paljon pimeällä (koskee Suomessa lähes kaikkia autoilijoita), kannattaa auton ajovaloihin ehdottomasti panostaa. Laadukkaat ajovalot ovat toimivien renkaiden ohella tärkein varuste Suomen maanteillä.

Autoa ajaessa tietä valaisevan valon määrä ja valojen kantama riippuvat muun muassa valoumpioiden suunnittelusta, valojen suuntauksesta ja valopolttimoiden laadusta.

Auton ostajan kannalta ei ole kuitenkaan merkityksellistä ymmärtää ajovalojen teknistä puolta tai muistaa kaikkia automallikohtaisia eroja. Merkittävin asia on ymmärtää, että autojen valaistusteknologia on kehittynyt huimasti ja oikeiden ajovalojen valitseminen voi parantaa merkittävästi ajoturvallisuutta.

Autoa ostaessa tai vaihtaessa tärkeintä on saada tietää, mitä eri vaihtoehtoja on olemassa ja miten nämä vertautuvat toisiinsa. Käydään nämä asiat nyt läpi, niin osaat valita itsellesi sopivan auton.

Automaattiset ajovalot ehdoton lisävaruste matka-ajoon

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, haluatko autoosi automaattisesti suuntautuvat ajovalot, eli niin sanotut adaptiiviset ajovalot. Adaptiiviset ajovalot ovat ehdoton etu Suomen pimeään aikaan, joka on tunnetusti pitkä eteläisintä Suomea myöten.

Adaptiiviset ajovalot tunnistavat edellä menevän auton, kaarteet sekä vastaantulevat autot niin, ettei sinun tarvitse missään vaiheessa vaihtaa kaukovaloja pois päältä. Auto osaa itse suunnata valot niin, että ne edelleen valaisevat hyvin tien reunoja, mutta eivät kuitenkaan häikäise edessä ajavaa tai vastaantulevaa autoa.

Mikäli nyt päätit, että haluat adaptiiviset ajovalot autoosi, tulit samalla valinneeksi polttimoksi LED-valot, sillä adaptiiviset ajovalot ovat kaikki LED-valoja.

Alla muutama erimerkki autoista. Mikäli et vielä tehnyt päätöstä, voit seuraavaksi lukea lisää eri polttimoista tai katsoa kaikki myytävät autot, joissa on adaptiiviset ajovalot.

Älä sekoita adaptiivisia ajovaloja ja kaukovaloavustinta!

Niin sanottu kaukovaloavustin osaa myös vaihtaa automaattisesti pitkät päälle ja pois päältä. Kyseessä on kuitenkin täysin eri asia kuin adaptiiviset ajovalot, eikä näitä asioita pidä sekoittaa.

Kaukovaloavustin voi olla myös Xenon-ajovaloissa. Se siis automaattisesti osaa tunnistaa vastaan tulevan auton ja kytkeä pitkät pois päältä ja auton mentyä ohi jälleen takaisin päälle. Adaptiivisten valojen tapaan kaukavaloavustin ei kuitenkaan osaa ohjata valoja niin, että ne samalla valaisisivat muuta näkyvyyttä paremmin.

Kaukovaloavustin on kätevä ja edullisempi lisävaruste, mutta ei missään nimessä adaptiivisten ajovalojen tasolla.

Ajovalot: LEDit, ksenonit vai halogeenit?

Auton ostajan on hyvä ymmärtää eri ajovaloista sen verran, että ajovaloissa LED on yleistymässä vahvasti ja LED-ajovalot tarjoavat parhaan valaistuksen autolle. Halogeenit ovat sen sijaan edullisimmasta ja huonoimmasta päästä, kun taas ksenonit menevät LED:n ja halogeenin välimaastoon.

LED-valot

Pitkän kokemuksemme pohjalta, suosittelemme LED-valoja kaikille auton ostajille. LED-valoilla auton jälleenmyyntiarvo pysyy parhaana ja käyttökokemus on selkeästi paras. Etenkin paljon maantiellä ajaville tai haja-asutusseuduilla asuville LED-ajovalot ovat aivan ehdoton varuste seuraavaan autoon. Ajokokemus paranee huomattavasti ja hyvä näkyvyys on renkaiden ohella auton tärkein turvallisuustekijä.

Xenon-valot

Ksenonia (tai Xenon) voi pitää tietynlaisena välimallin ratkaisuna. Xenon-ajovalot tarjoavat myös erittäin kirkkaan valon ja hyvän näkyyvyden. Niiden käyttöikä on pidempi kuin halogeeneilla ja ne tarjoavat hyvän valaistuksen pitkälle eteenpäin.

Niiden asennus voi kuitenkin olla monimutkaisempaa ja hinta on halogeeni-polttimoita kalliimpi, eikä energiatehokkuus ole LED-valojen tasolla. Kokemuksiemme perusteella LED on parempi panostus seuraavaa autoa katsoessa. Kannattaa huomioida, että monissa autoissa voi olla myös näiden yhdistelmiä, esimerkiksi xenon-ajovalot, mutta kaukovalot ovat normaalit halogeenit.

Tämän vuoksi ajovaloista on aina hyvä kysyä myyjältä. Laadukasta autoa ostaessa kannattaa aina varmistaa, että mukaan tulee kunnon ajovalot.

Halogeeni-valot

Edullisessa ja perinteisessä halogeenissa ei hinnan lisäksi paljon muita hyviä puolia enää olekaan. Tekisi mieli kehua, että polttimot ovat helppoja vaihtaa, mutta tämäkään ei päde kaikissa autoissa. Lisäksi vaihtamista pitää tehdä usein, sillä energiatehokkuus lampulla on huono. LED-valot sen sijaan kestävät lähes koko auton eliniän.

Halogeeni-ajovaloja ei kannata enää hankkia, ellei sitten etsinnässä ole alhaisen hintaluokan auto esimerkiksi kesäkäyttöön tai vain kaupunkiajoon, missä olet koko ajan katulamppujen valaisemana. Vaikka et tarvitsisi itse parempaa näkyvyyttä, kannattaa huomioida että halogeenivalot yhdistettynä laadukkaaseen autoon on huonoin yhtälö, sillä se vaikuttaa selvästi myös auton jälleenmyyntiarvoon.

Yhteenveto: Ajovalojen valinta

Varsinkin, mikäli olet pohtimassa valintaa kahden eri vaihtoehdon välillä, joista toisessa on halogeenit ja toisessa LED-ajovalot, suosittelemme aina valitsemaan LED-valoisen auton. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka et itse arvostaisi lisävalaistusta. LED-valoinen auto on kuitenkin aina helpompi saada myydyksi eteenpäin, kun päätät vaihtaa auton.

  • Olosuhteet: Mieti, millaisissa olosuhteissa ajat useimmiten. LED-ajovalot tarjoavat parhaan näkyvyyden eri sääolosuhteissa ja sopivat parhaiten Suomen olosuhteisiin.
  • Adaptiiviset ajovalot vai ei? Mieti, haluatko panostaa automaattisesti toimiviin adaptiivisiin ajovaloihin. Etenkin paljon maantieajoa ajavalle adaptiiviset ajovalot ovat ehdoton valinta.
  • LED, ksenon vai halogeeni? LED on paras valinta kaikille suomalaisille autoilijoille. Halogeenit menevät kuitenkin alhaisen hintaluokan autoissa, joilla ajetaan vain taajama-alueella.
  • Huolto: LEDit tarjoavat pitkän käyttöiän ja vaativat vähemmän huoltoa. Ksenonvalojen asennus voi vaatia ammattilaista ja ne voivat olla kalliita korjata. Halogeenit on helpompia vaihtaa ja edullisempia, mutta polttimon vaihtoja vaaditaan useammin.
  • Testaa: Paras tapa selvittää, mikä ajovalotyyppi sopii sinulle parhaiten, on testata niitä käytännössä. Koeajot syksyn pimeydessä voivat auttaa sinua arvioimaan valotehoa ja näkyvyyttä eri olosuhteissa.

Alta näet myytävät autot LED-valoilla. Voit kysyä koeajosta chatin kautta tai puhelimitse: 0207 890 690.