Neliveto, etuveto vai takaveto - Miten valita auton vetotapa?

Neliveto, etuveto vai takaveto – Miten valita auton vetotapa?

Auton vetotapa on hyvä pohtia etukäteen ennen auton ostoa. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten auton vetotapa kannattaa valita ja mitä tarkoittavat eri vetotavat; neliveto, etuveto ja takaveto.

Nopeana yhteenvetona voisi todeta, että neliveto kannattaa ostaa jos todella tarvitset sitä, takaveto jos pidät vauhdikkaasta ajosta ja etuveto jos edellä mainituilla seikoilla ei ole sinulle suurta merkitystä.

Neliveto on usein eniten hintaan vaikuttava vetotapa, mutta Suomen talvessa kun on kerran ajanut nelivedolla ei välttämättä enää halua vaihtaa muuhun. Etuveto sen sijaan on taloudellisin valinta, kun taas takavetoinen auto miellyttää monia ajomukavuudellaan.

Näillä ohjeilla pääset jo melko pitkälle auton valinnassa, mutta olemme käyneet alla vielä läpi jokaisen vetotavan erikseen. Etenkin nelivetoa ostavien kannattaa huomioida erot eri nelivedoissa.

Tässä artikkelissa:

Vinkit kaksivetoisen auton valintaan: etuveto vai takaveto?

Tässä tiivistettynä vinkit etu- tai takavetoauton valintaan:

  • Etuveto taloudellisin valinta
  • Liukkaalla säällä takaveto voi olla vaikeampi hallita
  • Takavetoisia autoja on vähemmän saatavilla (lähinnä BMW ja Mercedes)
  • Takavetoisella mukavampi ajaa, etenkin hyvällä säällä ja kovemmissa nopeuksissa
  • “Normaaliajossa” et huomaa taka- ja etuvetoauton eroa!

Mitä tarkoittaa etuveto ja takaveto?

Takaveto
Takavetoisia perheautoja ei markkinoilla ole oikeastaan muita kuin BMW ja Mercedes. Molemmissa on niin hyvät ajonvakautuslaitteet ja alustan toimivuus, että eteneminen hankalissa olosuhteissa on yhtä vaivalloista tai vaivatonta kuin etuvetoisellakin. Ajomukavuus on hyvällä kelillä yleisesti ottaen takavetoisella parempi tasapainoisemman painonjakauman takia.

Etuveto
Etuvetoisten autojen yleistymisen syy on taloudellisuus. Auto on takavetoista kevyempi ja lähtökohtaisesti eteneminen hankalissa olosuhteissa on helpompaa. Tämä johtuu suureksi osaksi siitä että eturenkaiden päällä on enemmän painoa kuin takarenkaiden ja varsinkin vanhemmissa takavetoisissa automalleissa missä oli jäykkä taka-akseli, eteneminen liukkaalla kelillä oli todella hankalaa.

Etuvetoisessa autossa ajomukavuudesta joutuu tinkimään kovemmissa nopeuksissa, sillä auto on rakenteestaan johtuen etupainoinen mikä heikentää suuntavakautta. BMW ja Mercedes ovatkin halunneet pitää kiinni takavetoisuudesta nimenomaan nopean ajon laadukkaan ajokokemuksen takia.

Normaaliajossa tätä eroa ei kuitenkaan juurikaan huomaa ja onhan ralleissa etu-ja takavetoiset autot käytännössä yhtä nopeita!

Vinkit nelivetoisen auton valintaan

Tässä tiivistettynä vinkit nelivetoauton valintaan:

  • Suomen talvisissa ja sateisissa olosuhteissa neliveto on aivan ylivoimainen ajettava
  • Ole tarkkana eri nelivetojen välillä (avattu alla)
  • .Jatkuva neliveto on niin sanottu oikea neliveto
  • Neliveto usein vaikuttaa eniten hintaan
  • Kuluttaa enemmän polttoainetta
  • Nelivedon osto on perusteltua, jos ajat lumessa, mudassa tai sohjossa.

Mitä tarkoittaa neliveto ja jatkuva neliveto?

Talvella ei ole nelivedon voittanutta! Jos kerran on nelivetoisella autolla lumisen talven ajanut, siitä harva siirtyy takaisin kaksivetoiseen.

Paitsi.. jos asuu Pääkaupunkiseudulla ja tulee leuto ja vähäluminen talvi. Tällöin nelivetoisella autolla ajaminen tuntuu turhalta. Autossa on enemmän painoa ja nelivetotekniikka kuluttaa polttoainetta kaksivetoista enemmän. Tämä tarkoittaa suurempia päästöjä ja suurempaa auto- ja käyttövoimaveroa. Enemmän ajetuissa autoissa nelivetotekniikka tuo lisää huoltokustannusta sekä riskiä rikkoontumisen varalle, kun vetoakseleita on kahden sijaan neljä ja sitten vielä ylimääräinen kytkin tai haldex sekä tasauspyörästö.

Suosituksemme on että osta neliveto jos todella tarvitset sitä. Jos et asu jyrkän mäen huipulla tai käy mökillä keskitalvella, ne päivät kun nelivetoa pääkaupunkiseudulla tai etelä-rannikolla todella tarvitsee, ovat yleensä laskettavissa yhden käden sormilla. Lumitilanne muuttuu todella paljon kun siirrytään sisämaahan, silloin nelivedon hankinta on jo usein hyvin perusteltua.

Nelivetojen ajatellaan usein tarkoittavan isoja nelivetoisia maastureita, mutta nelivetoautoja on kaikenlaisia, kuten alta näkyy. Myös neliveto sähköautot ja erilaiset sähkömaasturit ovat nostaneet todella paljon suosiota.

Huomioi nelivetoa valitessasi erot nelivedoissa

Usea nykyneliveto ei ole “nelivetohenkilöiden” mukaan ollenkaan neliveto vaan enemmänkin kaksi- tai jopa yksiveto. Tämä voi tulla yllätyksenä kun jää vaikka lumipenkan päälle jumiin. Autossa vetää yksi rengas ja renkaan sutiessa reilummin toinen rengas lähtee mukaan. Tänä aikana sutiva rengas on jo kaivanut kuopan hankeen ja sutii tyhjää ja auto ei jaksa enää lähteä liikkeelle mukaan tulevan takarenkaan voimin.

Englannin kielellä järjestelmä onkin saanut kutsumanimen “slip and grip” eli vapaasti suomennettuna “ottaa pitoa vasta sutimisen jälkeen”.

Jatkuva neliveto tarkoittaa että kaikki neljä pyörää vetävät samanaikaisesti (esim. Subarulla, BMW:llä ja Audilla useissa malleissa). Tällöin nelivedossa ei ole viivettä. Katso sivuiltamme kaikki autot jatkuvalla nelivedolla.

Etu tulee esim. lumiseen ja ahtaaseen parkkipaikkaan parkkeerattaessa, eteneminen on rauhallista. Haldexilla tai viskokytkimellä varustettu “slip and grip” -auto voi toimia niin että ensin sutivat etupyörät ja kun ne sutivat reilummin takapyörä / -pyörät tulevat mukaan yllättäen. Auto voi tällöin hyökätä eteenpäin.

Jatkuva neliveto voi tuntua kankeammalta, sen huomaa erityisesti kaupunkiajossa kesäaikaan. Haldexilla tai viskokytkimellä varustettu auto on taas taloudellisempi ja mukavampi käsitellä silloin kun nelivetoa ei tarvita.

Haldexin ja viskokytkimen ero on että Haldex on elektronisesti ohjattu hydraulijärjestelmä, viskokytkin taas perustuu öljynpaineen aiheuttamaan kytkinlevyjen puristukseen. Haldex on voimansiirrossa nopeampi kuin viskokytkin, mutta Haldexin kautta vain 10% voimasta saadaan takapyörille. Viskokytkimiä käyttää esim. Volvo, Peugeot, Alfa Romeo, Landrover ja Opel. Haldex kytkimiä on mm. Volvon nelivedoissa sekä Volkswageneissa.

Audin A4 ja A6 malleissa on puolestaan Torsen-järjestelmä. Torsen tasauspyörästö tasaa voimaa renkaiden välillä ja se on täysin mekaaninen. Torsen siis käytännössä siirtää osan sutivan pyörän voimasta muille akseleille. Voimanjako akselien välillä voi olla suurimmillaan 25/75, eli Torsen pystyy hyödyntämään sutivan pyörän voimasta maksimissaan 25%.