Automaatti vai manuaali - Kumpi on parempi valinta?

Automaatti vai manuaali – Kumpi on parempi valinta? 

Autoliikkeen sisältä

Tässä oppaassa käsittelemme automaatti- ja manuaaliauton eroja.

Auton vaihteiston valintaan liittyy usein samat kysymykset. Kumpi on parempi automaatti vai manuaali? Kumpi kuluttaa enemmän automaatti vai manuaali? Nopea vastaus on, että automaatti on parempi ja manuaali kuluttaa enemmän.

Tässä artikkelissa pohjaudumme kuitenkin hieman syvemmälle ja kerromme omia kokemuksiamme molemmista autoista, jotta voit tehdä itsellesi parhaan mahdollisen valinnan autoa ostaessasi.

Automaatti- ja manuaaliautojen erot pähkinänkuoressa

Tässä hätäisimmille nopea yhteenveto vaihteistojen eroista. Alempana olemme käyneet jokaista kohtaa tarkemmin läpi.

  • Automaattivaihteisella autolla on helpompi ajaa
  • Uudemmat automaatit jopa 9-vaihteisia
  • Manuaali kuluttaa enemmän kuin automaatti
  • Automaatin käyttökustannukset hieman korkeammat
  • Automaatti on kokonaisuutena parempi kuin manuaali
  • Suosittelemme manuaalia, jos olet ostamassa ensiautoa

Halpa automaattiauto käytettynä

Automaattiauton ei tarvitse enää nykyään olla kallis. Alla muutamia halpoja käytettyjä automaattiautoja. Jos olet etsimässä itsellesi autoa, löydät sivuiltamme laadukkaat ja luotettavat käytetyt autot.

Automaatti parempi kuin manuaali

Automaattivaihteisten autojen kysyntä on kasvanut jo pitkään ja ei ole yllätys että esimerkiksi Volkswagen jo vuonna 2021 ilmoitti, että manuaalivaihteiset auton jäävät kokonaan pois uusista malleista vuoteen 2030 mennessä.

Automaattiautolla kerran ajanut harvoin enää palaa manuaalivaihteisen auton rattiin, sillä automaattivaihteistojen edut ovat lyömättömät. Erityisesti mukavuus ja helppous, sekä lisäksi turvallisuus sekä taloudellisuus.

Kyllä, automaattivaihteiset autot ovat nykyään myös taloudellisempia kuin manuaalit, johtuen niiden optimaalisesta vaihtamistavasta sekä kaksoiskytkintekniikasta mikä minimoi vaihteiston luistamisen. Uudemmat automaatit ovat jo jopa 9-vaihteisia millä varmistetaan että moottorin taloudellisin kierrosnopeus on aina käytettävissä.

Jos olet ostamassa autoa ensiautoksi suosittelemme manuaalia, sillä jossain vaiheessa eteen tulee tilanne kun manuaalilla joutuu ajamaan. Tilanteita voi tulla vastaan esimerkiksi ulkomailla autonvuokrauksen yhteydessä, missä ei ole tarjolla kuin pikkuautoja manuaalilla. On huoletonta kun on kokemusta manuaalista, ettei mene sormi suuhun Kreikan lomalla.

Mikäli olet etsimässä ensiautoa, voit lukea lisää oppaastamme: mikä on hyvä ensimmäinen auto nuorelle?

Automaattien kestävyys ja huollot

Kumpi kestää paremmin automaatti vai manuaali?

Automaattivaihteistoja on aikaisemmin haukuttu niiden lyhytikäisyyden ja kalliiden korjauksien johdosta. Valitettavasti tämä pätee vieläkin joihinkin automaatteihin ja monet lukijat ehkä muistavatkin surullisen kuuluisat VAG konsernin ensimmäisen sukupolven DSG-vaihteistot, joihin jokaiseen jouduttiin uusimaan mekatroniikka. Onneksi ne on jo kaikki korjattu ja kyseiset autotkin alkavat olla jo ikääntymisen johdosta poistumassa liikenteestä.

Monet automaatit ovat vastaavasti vahvempia kuin manuaalit. Esimerkkinä BMW:n ja Mercedeksen automaatit ja vaikka Audin tiptronic, mitkä eivät tunnu hajoavan millään vaikka samoilla vaihteistoöljyillä ajetaan miljoona kilometriä. Jos vaihteiston kestävyys vähääkään huolettaa, kannattaa valita käytettyyn autoon lisäturva mikä kattaa vaihteiston mahdolliset hajoamiset.

Automaatin edut ovat siis selkeät, mutta käyttökustannukset ovat hieman manuaalia kovemmat. Automaattivaihteinen auto on uutena kalliimpi kuin manuaali ja automaatit ovat kysytympiä käytettyinä. Kaksoiskytkinvaihteistoissa kytkimen joutuu uusimaan manuaalivaihteiston kytkimen tavoin 200-300tkm välillä. Lisäksi useat automaattivaihteistot vaativat öljynvaihdon 60tkm välein, kun taas manuaaleihin ei öljyjä juurikaan vaihdella.

Lopuksi vielä vinkki: olemme listanneet sivuillamme myös vähävikaisimmat autot, mistä löydät luotettavimmat automerkit ja mallit. Mikäli olet etsimässä uutta autoa, voit tutustua suomalaisten suosimiin ja ammattilaisten laadukkaiksi toteamiin luottomerkkeihin.

Yhteenveto

Yhteenvetona voi sanoa että automaatissa lompakkoa joutuu vähän raottamaan enemmän mutta mitäpä sitä ei mukavuuden eteen tekisi! Automaatti on parempi vaihtoehto kuin manuaali.

Suosittelemme kuitenkin ihmisiä edelleenkin opettelemaan sekä automaatilla että manuaalilla ajamisen taidon. Tämän vuoksi ensiautoksi on hyvä ostaa manuaalivaihteinen auto.

Katso luotettavat automaattivaihteistot

Tässä muutamia laadukkaita ja luotettavia automaattivaihteisia autoja. Etenkin automaattivaihteisella sähköautolla on mielettömän mukava ajaa. Tervetuloa koeajolle testaamaan ajamisen helppoutta liikkeisiimme Vantaalle, Lempäälään, Muurameen tai Lahteen!