Autojen korimallit - Mikä auton korimalli olisi sopivin valinta?

Autojen korimallit

Meneekö autojen korimallit sekaisin tai mietitkö mikä korimalli olisi sinulle paras valinta? Tällä sivulla on listattu ja esitelty kaikki erilaiset autojen korimallit.

Uutta autoa etsiessä on tärkeä pohtia ennen kaikkea, mihin autoa tarvitsee ja kuinka paljon siihen on varaa budjetoida. Kun käyttötarkoitus ja budjetti ovat selvillä, voi alkaa etsiä itselleen sopivaa autoa.

Myös korimallin osalta tärkein kysymys on, mihin autoa käytetään? Tällä sivulla olemme kertoneet lyhyesti kaikkien eri korimallien ominaisuuksista. Voit myös tutustua tarkemmin eri korimalleihin ja katsoa jokaisen korimallin myytävät autot erikseen näiltä sivuilta:

Avoauto

Avoauto (tai cabriolet) on korimalli, jossa on taittuva, kokoonvetäytyvä tai irrotettava katto. Roadster ja Spyder ovat avoauton korimalleja, joissa ei ole takapenkkejä.

Avomalliset autot mahdollistavat miellyttävän ja tyylitellyn ajokokemuksen, etenkin hyvällä säällä. Tämän vuoksi avoautot ovat suosittuja kesäautoja.

Avolava tai lava-auto

Avolava tai lava-auto on auton korimalli, jossa autolla on avoin tavaratila takana. Avoimella tarkoitetaan, ettei tavaratilalla ole kiinteää peitettä tai suljettua takaluukkua. Avolavaa tai lava-autoa voidaan kutsua myös englanninkielisellä termillä pick-up.

Avolava-autot ovat usein suunniteltu tarjoamaan kestävyyttä ja kykyä kantaa tai vetää suuria kuormia. Vääntöä usein siis riittää, joten nämä autot sopivat loistavasti työjuhdaksi esimerkiksi maalle tai mökille.

Coupe

Coupe on tyylikkäästi muotoiltu ja usein kaksiovinen auto. Se on yleensä matalampi kuin porrasperäinen sedan tai viistoperäinen hatchback, mutta omaa silti hyvät ajo-ominaisuudet. Joissain coupeissa voi olla vain etupenkit. Coupelle ei ole varsinaista suomennusta.

Coupe sopii sekä kaupunkikäyttöön että matka-ajoon. Autot ovat usein tyylikkäästi muotoiltuja ja tarjoavat loistava ajo-ominaisuudet.

Farmari

Farmari on varmasti monille tuttu korimalli, vaikka autotermit eivät muuten kiinnostaisikaan. Yksinkertaisesti esitettynä: Farmarit tarjoavat tilavamman tavaratilan verrattuna perinteisiin malleihin.

Tämän vuoksi farmari sopii hyvin perheille tai paljon tavaraa kuljettaville. Farmariauton korimalleja saatetaan kutsua myös monilla muilla valmistajan omilla nimillä, kuten avant, break, kombi, variant, vario, wagon, kartano tai STW.

Maastoauto, katumaasturi (SUV) ja crossover (CUV)

Maastoautot ja katumaasturit ovat suuria ja korkeita autoja, jotka tarjoavat hyvän maavaran ja kyvyn ajaa epätasaisilla teillä. Ne tarjoavat yleensä hyvän vetokyvyn ja tilavan matkustamon.

Katumaasturi (SUV) eroaa maastoautosta oikeastaan vain niin, että se on suunniteltu enemmän kaupunkikäyttöön.

Crossover (CUV) on sekoitus perinteisempää autoa ja maastoautoa. Crossoverin määritelmä on kuitenkin hieman leveäpiirteinen, eikä rajanveto esimerkiksi katumaasturin ja crossoverin välillä ole aina helppoa.

Nykyään on paljon myös täysin sähköllä toimivia nelivetoisia maastureita ja crossover-malleja. Olemme esitelleet sivuillamme erikseen top5 sähkömaasturit.

Porrasperä (Sedan)

Porrasperä (myös Sedan tai Saloon) on auton korimalli, jossa on erillinen tavaratila. Se tarjoaa mukavan matkustamisen, tilavan tavaratilan ja hyvän polttoainetalouden. Porrasperä on hyvin yleinen autojen korimalli.

Porrasperäisen auton erottaa erillinen tavaratila, kun taas esimerkiksi viistoperäisissä autoissa tavaratila ja matkustamo muodostavat yhtenäisen tilan.

Porrasperäisen auton isoin etu on sen monikäyttöisyys. Korimalli sopii oikeastaan kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Tila-auto

Tila-autolla tarkoitetaan tavallista henkilöautoa tilavampaa autoa, jolla mahtuu matkustamaan kerralla esimerkiksi seitsemän tai yhdeksän henkeä tavallisen viiden sijaan. Tila-autot ovat myös tavallisia sedan- ja hatchback -autoja korkeampia.

Korimalli on suunniteltu lähinnä perheille, mutta sopii monesti muuhunkin käyttöön, kun halutaan tilavampaa autoa useammalle hengelle.

Viistoperä (Hatchback)

Viistoperäinen auto, eli hatchback on kompakti auto, jonka takaluukku avautuu yhdessä takalasin kanssa. Tämä tarjoaa hyvän yhdistelmän matkustajatilaa ja tavaratilaa sekä kätevän pääsyn tavaroihin.

Viistoperäisillä autoilla on usein myös parempi näkyvyys taakse ja ne saattavat olla kompaktin muotonsa vuoksi kätevämpiä autoja keskustassa. Nykyisin viistoperät ovatkin hyvin suosittuja valintoja korimalliksi.