Sähköauton lataus – Kokemuksia & opas sähköauton lataamiseen

Sähköauton lataus – Kokemuksia & opas sähköauton lataamiseen

Pienet sähköautot

Moni haluaisi hankkia sähköauton, mutta usein kynnyskysymykseksi nousee sähköauton lataus. Sähköautojen lataaminen koetaan edelleen hankalana ja vaikeana asiana. Sähköauton lataaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa.

Tästä artikkelista löydät ohjeet, kuinka sähköauton lataus onnistuu helpoiten arjen yhdistämiseen sekä kokemuksia sähköauton lataamisesta.

Kokemuksia sähköauton lataamisesta ja hankkimisesta

Automyyjän kokemuksia sähköauton ostosta ja lataamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä.

Päädyimme hankkimaan nelihenkiselle perhelleemme sähköauton keväällä 2023 kun huomasimme, että aikaisemmalla lataushybridillä pyrimme aina ajamaan ainoastaan sähköllä. Polttomoottorin pörähdys tuntui sähköllä ajelun jälkeen kovin vanhanaikaiselta. 

Ostimme Audin E-tronin missä on 79kwh akku. Rangea kyseisellä autolla on luvattu optimiolosuhteissa 400km verran, mikä täyttyikin silloin kun ajeltiin kaupungissa tai matka-ajoa alle 100km/h vauhdilla. Moottoritiellä nopeuden noustessa range lyheni 300 kilometriin. 

Auton lataaminen kotona oli vaivatonta. Meillä on 11kv voimavirtapistoke, mistä auto latautui tyhjästä täyteen noin 6-7 tunnissa. Mökillä lataus onnistui vain 220v “normaalista” kotipistorasiasta, tällöin akun lataaminen tyhjästä täyteen kesti puolitoista vuorokautta. 

Lähdimme kesällä reissuun Sotkamoon, mihin oli pääkaupunkiseudulta aika tarkalleen 600km. Se tarkoitti että autoa joutui lataamaan kerran noin puolessa välissä matkaa. Olin etukäteen kuullut “applikaatiohelvetistä” erilaisine lataustapoineen, enkä ollut tähän kovin halukas lähtemään mukaan. Latasin kuitenkin kaksi appia, toinen oli ABC ja toinen LIDLin. 

Mennessämme Sotkamoon pysähdyimme kerran ABC asemalla, tilaa oli hyvin ja auton sai ladattua 20 prosentista 95 prosenttiin noin 40 minuutissa. Vaikka oli lomakausi, en nähnyt missään latausasemalla koskaan jonoa mikä oli positiivinen yllätys. 

Huomasin kesän päätteeksi että loppujen lopuksi latasin autoa ainoastaan ABC:n latauspisteissä ja niissäkin valitsin vain tehokkaimman eli 150kw pikalatausaseman. Eli latauksen nopeus oli ainakin itselleni se merkittävin tekijä. 

ABC:n 150kw:n pikalatauksen hinta on 35c / kwh (kesä 2023). Latauksen hinta “tankki täyteen” oli yhteensä noin 20€. Jos on aikaa jättää auto pidemmäksi aikaa niin 22kw laturilla hinta on melkein 30% halvempaa eli 25c/kwh. 

Lidl on huomattavasti edullisempi, mutta Lidlin pihassa lataus olisi onnistunut vain 22kw sekä 50kw nopeudella. Säästöä olisi kertynyt 20c/kwh eli melkein 60%, mutta koska en halunnut viettää kahta tuntia Lidlin parkkipaikalla 10€ säästön takia niin tämä vaihtoehto ei ollut minulle oikea. Toki oikein suunnittelemalla asia olisi toinen ja pienemmän 40kw akulla olevan ja 50kw latauksen mahdollistavan pikkuauton saakin ladattua täyteen kauppareissun aikana.  

Ongelmat latauksessa

Kerran kävi niin että auto ei lähtenyt kotilaturilla jostain syystä lataamaan. Tällöin emme ymmärtäneet tarkistaa autosta että lataus alkoi ja akku olikin sitten tyhjä aamulla. Myöhemmin ymmärsimme aina tarkistaa että vihreä valo vilkkui autossa ennen kuin jätimme auton laturiin itsekseen. 

ABC:llä lataus toimi ongelmitta ja ABC appi oli todella helppo käyttää. Kerran emme saaneet latausjohtoa irti autosta ja soitimme ABC tukeen. Vaikka vika oli autossa, tuesta löytyi nopeasti autokohtaiset ohjeet latausjohdon irroittamiseen. Aikaa kului ainoastaan 30min ylimääräistä.

Yhteenveto

 • Sähköauton toimintamatka pääsi hyvin luvattuihin lukemiin kaupunkiajossa. Maantieajossa 400km luvattu range laski 300 kilometriin.
 • Sähköautojen latauspisteet olivat pääosin vapaana, niihin ei tarvinnut jonottaa.
 • Pitkillä matkoilla suosimme pikalatausta, jolloin ison akun sai täyteen 40 minuutissa.
 • Arkikäytössä sähköautolla ajamista helpottaa paljon, jos lataaminen onnistuu kotona joko tavallisesti pistorasiasta tai voimavirtapistokkeella.
 • Yhdelläkin lataussovelluksella (ABC) selvisi varsin hyvin kesän latauksista.

Miten sähköauton lataaminen onnistuu helpoiten?

Nykyään sähköauton voi hyvin ostaa vaikka lataukselle ei olisikaan mahdollisuutta kotona tai työpaikalla, sillä latausverkosto on varsinkin kaupungeissa todella laaja eikä edullisin lataus juurikaan eroa kotilatauksen kustannuksesta.

Sähköauton latauspisteen ei ole siis pakko olla sinun oma, kunhan vain voit viedä auton lataukseen mahdollisimman helposti arkesi ohessa.  

Mahdollisuuksia sähköauton helppoon lataamiseen on useita:

 • Sähköauton lataaminen kotona
 • Lataaminen työaikana (joko työpaikalla tai työpaikan läheisyydessä)
 • Kodin läheltä löytyvät julkiset latauspisteet
 • Taloyhtiön yhteinen latauspiste

Helpoin ratkaisu toki on ladata sähköautoa kotona. Myös tilastojen perusteella suurin osa sähköajoneuvoista ladataan kotioloissa ja vain noin viidennes latauksista tehdään julkisissa latauspisteissä.

Saman voi havaita myös omalla silmällä. Julkisissa latauspaikoissa harvoin näkee muita kuin takseja. Tästä voi tehdä olettaman, että ihmiset eivät osta sähköautoa ilman että heillä on siihen oma latauspaikka. 

Sähköauton latausajat vertailussa

Sähköauton latausaikaa vaikuttaa laturi ja auton akun koko. Isommat akut vaativat luonnollisesti enemmän aikaa lataukseen. Isoimmilla akuilla toisaalta on myös pisimmät toimintamatkat. Talvella tulee huomioida myös akun esilämmitys, joka lyhentää sähköauton latausaikaa.

Tämän vuoksi Teslan sähköautot ovat ylivoimaisia valintoja, sillä ne latautuvat kokemuksiemme mukaan paljon muita sähköautoja nopeammin. 

Alla sähköautojen latausaikoja tyhjästä täyteen akun koon perusteella. 

Latausajat arvioita. Latausajat vaihtelevat mm. sään ja latausaseman kuormituksen mukaan. Auto säätelee latauksen nopeutta lataushistorian perusteella, lataus myös usein hidastuu kun se alkaa täyttymään.

Laturi / Akun koko80 KW40 KW24 KW
Peruspistoke24h12h7h
Voimavirta6-7h3-4h2h
22KW latauspiste3-4h1,5-2h1h
50KW latauspiste1,5-2h1h
150 KW latauspiste40-50min20-30min

Sähköauton lataushinnat vertailussa

Kuinka paljon sähköauton lataus sitten maksaa? Alla vertailua eri lataustavoista. Katso myös: Kannattaako sähköauto 2023? Sähköautoilu on nyt halvinta!

 • K-Lataus & ABC teholataus: 35snt / kWh
 • K-Lataus & ABC peruslataus: 25 snt / kWh
 • Lidl 22 KW sähköauton lataus: 15- 17 snt / kWh (voi ladata ilman sovellusta)
 • Tesla Supercharger: 0,53-0,62 snt / KWh (vain Tesloihin)
 • Lataus kotona: Kiinteät sähkösopimukset ovat tällä hetkellä alle 10c/kw. Tähän täytyy laskea vielä paikallinen siirtomaksu 5-10c / kwh.

Käytetyt sähköautot

Löydät meiltä luotettavat ja hyväkuntoiset käytetyt sähköautot jopa kolmen vuoden lisäturvalla. Alla poimintoja tämän hetken parhaista sähköautoista 20 000€ – 40 000€ hintaan.