Kannattaako sähköauto 2024? Sähköautoilu on nyt halvinta!

Kannattaako sähköauto 2024? Sähköautoilu on nyt halvinta!

Kannattaako sähköauto vuonna 2024? Lyhyt vastaus: kyllä kannattaa, sähköautoilu on nyt yli puolet halvempaa kuin bensa- tai diesel.

Tässä artikkelissa käymme tarkasti läpi mitä sähköautoilu maksaa verrattuna dieselin, hybridin tai bensa-auton käyttöön.

Sähkö on halpaa verrattuna mihin tahansa polttoaineeseen

Artikkelia kirjoittaessa tammikuussa sähkön hinta on jo laskenut huippulukemista ja kiinteän kahden vuoden sähkösopimuksen saa noin 10snt / kwh hintaan.

Sähkön siirtomaksut vaihtelevat paljon alueesta riippuen ja esimerkiksi Helsingissä erään verkkoyhtiön tarjoama perusmaksu on 5,51€/kk ja siirtomaksu 4,07 snt/kWh, kun taas Rovaniemellä tarjotaan perusmaksu 0€/kk ja siirtomaksu 2,45 snt/kWh. Jos laskelmissa huomioidaan siirtomaksut kuitenkin kalliimman mukaan niin sähkön hinta siirtoineen maksaa noin 20c/kwh.

Asiointilataus ja pikalataus maksavat noin 18-35c/kwh, mutta oletuksena on että kesälomareissuja lukuunottamatta suurin osa latauksista tehdään kotiosoitteessa. Toki tarkkaan matkaa suunnitellessa asiointilatauksen voi saada jopa ilmaiseksikin.

Käytimme laskelmissa kuitenkin keskimääräistä 25c/kwh hintaa, jolloin osa latauksista tehdään kotona ja osa pikalatureilla. Jos kuitenkin lataat todella paljon kotona ja ilmaisilla latauspisteillä, voi sähköautolla ajamisen keskimääräinen hinta laskea entisestään.

Sähköautoilun kulutus ja kustannukset

Normaalikokoisen sähköauton (esim. Tesla 3) keskimääräinen kulutus vuoden ympäri on talven esilämmityksineen ja lataushäviöineen kokemuksemme mukaan 20kwh / 100km, eli 100km sähkön kustannus on 25c/kwh sähkön hinnalla 5 euroa.

Vastaavankokoisella bensiinikäyttöisellä autolla keskikulutus on 8l/100km tietämissä, jolloin 2€/l bensiinin hinnalla kustannukseksi tulee 16€ / 100km.

Dieselauto voi päästä 5l/100km keskikulutuksella, jolloin kustannus on 10€/100km. Tähän toki pitää laskea mukaan vielä kovempi diesel-käyttövoimavero.

Niin pientä ja taloudellista bensiini- tai dieselautoa ei markkinoilla ole, mikä voittaisi sähköauton energian tai polttoaineen kustannuksissa. Pienimmät bensiinihybridit ja dieselit vievät 4l/100km verran, joten silloinkin kustannukset (8€/100km) ovat sähköautoa 80% enemmän.

Vaikka sähköauton käyttövoimavero nousi 1.10.2023, se on silti vielä huomattavasti vähemmän kuin bensiini- tai erityisesti dieselautossa. Kulutuslukemia tarkasteltaessa on huomioitava että lukemat ovat ympärivuotisen kaupunki-, maantie- ja moottoritieajon keskiarvoja.

Taulukosta voi nopeasti laskea, että sähköauto on 11€ halvempi kuin bensa-auto jokaista 100 kilometriä kohden. Näin ollen 10 000km vuodessa ajava säästää polttoainekustannuksissa 1100€ ja 20 000km ajava 2200€ per vuosi.

Hinta per 100kmKulutus per 100kmPolttoainehinta
Sähköauto5€20kWh25c / kWh
Bensiiniauto16€8l2€ / l
Dieselauto10€5l2€ / l
Hybiridiauto8€4l2€ / l

Polttomoottoriautosta häviää suurin osa energiasta lämpönä

Eri polttoaineiden energiasisältöjä laskettaessa on mielenkiintoista huomata että polttoaineiden energia-arvojen perusteella kaikki polttoaineet ovat suunnilleen samanhintaisia. Polttomoottoreiden heikko hyötysuhde aiheuttaa kuitenkin sen että polttoainetta palaa enemmän sillä se katoaa lämpöhäviönä mm. pakokaasujen mukana. Sähköautojen hyötysuhde taas alkaa heikentyä heti kun sähköä aletaan käyttämään lämmitykseen tai viilennykseen.

Siksi sähköautoihin on asennettu lämpöpumppu mikä tehostaa sähkön käyttöä sekä akuston että sisätilan lämmityksessä. Lisälämmityksestä johtuen sähköauton kulutus voi olla kesällä optimiolosuhteissa vain 15kwh/100km mutta vastaavasti kovassa pakkaskelissä 30-40kwh/100km.

Kovilla pakkasilla jolloin sisätilan lämmitykseen kuluu suuri osa polttomoottorin hukkaenergiasta sähkö- ja polttomoottoriauton hyötysuhteet hetkellisesti lähenevätkin toisiaan kun sähköauto joutuu käyttämään paljon lisäenergiaa akuston ja sisätilan lämmitykseen.

Sähköautoilun edut tulevat esiin kaupungissa

Sähköautot ovat parhaimmillaan kaupunkiajossa, sillä ne saavat jarrutuksen energian talteen ja niissä ei ole tyhjäkäyntiä. Renkaiden kitka pysyy suunnilleen samana nopeudesta riippumatta, mutta ilmanvastus “kasvaa nopeuden neliössä”.

Tämä tarkoittaa että kovempi vauhti kasvattaa ilmanvastusta kaksinkertaisen määrän nopeuden kasvuun nähden. Jos jätetään tässä lämmitys huomioimatta, sähkön kulutus onkin suoraan verrannollinen auton ilmanvastukseen.

Siksi hitaat vauhdit ovat sähköautolle herkkua. Kun polttomoottoriauton kulutus nousee kaupungissa, sähköautossa se vain laskee keskinopeuden laskiessa.

Vastaavasti sähkön kulutus nousee matkanopeuksilla kun taas polttomoottorissa tehokkuus paranee. Siksi polttomoottoriauto on taloudellisimmillaan pitkässä kohtalaisen nopeassa tasaisessa ajossa.

Käytetyt sähköautot kannattaa ostaa nyt

Sähköautojen hankintaa rajoitti aikaisemmin niiden kallis hinta, mutta nykyään tilanne on jo täysin toinen. Sähköautojen hinnat ovat laskeneet reilusti ja markkinoilla on reilusti tarjolla jo alle 10.000 euron hintaisia käytettyjä sähköautoja.

Me uskomme että keväällä 2023 sähkön hinnan laskiessa sähköautojen kysyntä tulee räjähtämään, sillä autojen hinnat ovat laskeneet ja sähköautoilu on yli puolet halvempaa kuin polttomoottorilla ajaminen. Emme näe mitään perustetta miksi asiakkaamme haluaisivat maksaa autoilusta ylimääräistä kalliin polttoaineen muodossa.

Tämän takia olemme varanneet suuren määrän sähköautoja varastoomme. Tutustu alta Vaihtoautomaan käytettyihin sähköautoihin tai siirry käytetyt sähköautot -sivullemme katsomaan kaikki meidän mielestämme parhaat täyssähköautot.

Artikkeli on alunperin julkaistu vuonna 2023. Kaikki tiedot on tarkastettu ja päivitetty 10.1.2024 vastaamaan vuoden 2024 sähköautotietoja.