Kaasujalan koeajossa Audi A6 – Vaihtoautomaa

Kaasujalan koeajossa Audi A6

Vain 55 000 km ajettu Audi A6 Sedan 1.8 TFSI vuosimallia 2015 ei tarjoa räjähtävää voimaa. Leppoisalle iäkkäämmälle herrasmiehelle se tarjoaa kuitenkin kaiken olennaisen.

En tiedä, onko kukaan lanseerannut käsitettä “pappa-Audi”. E-sarjan Mersua sellaiseksi kuvataan kansanmiesten kesken kuitenkin usein. Jos kukaan ei ole aiemmin keksinyt käsitettä “pappa-Audi”, niin minä sen teen. Miten muutenkaan voisi kuvata porrasperäistä isoa Audi A6:tta pelkällä etuvedolla ja 1.8-litraisella bensaturbomoottorilla?

Tunnustan, että sen verran minäkin olet itsekin luovuttanut, etten osaa kuvitella vaihtavani iäkästä bensa-Mersuani 20 000 euron välirahalla enää toiseen bensa-autoon, saatika dieseliin. Ikää tulee mittariin kesällä 60 vuotta ja jos vielä autoa vaihdan, niin yleisen paineen alla taidan itsekin vaihtaa vähintään perushybridiin, parhaassa tapauksessa pistokehybridiin.

Kuitenkin juuri kahdeksan vuotta vanha Audi A6 TFSI 1.8-litraisella bensamoottorilla, etuvetoisena ja porrasperäisenä olisi vielä 2-3 vuotta sitten ollut juuri minun autoni. Koeajossa se ei tuntunut liikkuvalta museolta, mutta sellaisena nuorempi väki saattaa sen nähdä.

Suomi-auto

Koeajolenkki Vaihtoautomaan Vantaan myymälästä koeajoon saadulla bensa-A6:lla oli juuri sitä, mitä minä itse autolta haen: leppoisan vaivatonta, vakaata ja pehmeän hiljaista kyytiä.

Koeajoauto on Suomi-auto ja viimeisen päälle hyvin pidetty ja huollettu. Mahdollisesti sen on aikoinaan uutenakin ostanut varttuneempi herrasmies. Muodoiltaan auto on klassisen hillitty. Tämä vuosina 2011-2018 tuotannossa ollut neljännen sukupolven A6 oli käynyt juuri vuonna 2015 läpi pienen faceliftinkin, joten kyllä silläkin rivitalonaapurin Vantaalla tekee edelleen kateelliseksi. 

Räjähtävää voimaa 190-hevosvoimainen 1.8 TFSI ei tarjoa, mutta rauhalliselle miehelle tehot kyllä riittävät. Kyyti on pehmeän mukavaa ja vääntöä on sen verran, että jyrkemmätkin nousut menevät vaivatta. 7-lovinen S Tronic -automaattilaatikko toimii sulavan nöyrästi: kuin asiakastaan kunnioittava varainhoitaja.

Perusalustalla varustetun A6:n ohjaustuntoa voisi kuvata hioutuneeksi ja rauhalliseksi. Jos ei jo kahdeksanvuotias iso bensa-Audi tarjoakaan räjähtävää voimaa, niin vastineeksi se tarjoaa sitäkin pienempää kulutusta. Muistan lukeneeni Ilta-Sanomien koeajon, jossa kerrottiin kulutukseksi rauhallisissa talvinopeuksissakin kuutisen litraa satasella.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Kaasujalka-lehdessä – lue lehti täällä

Kuva Mika Salomaa, teksti Timo Kiiski

Vaihtoautomaalta löydät juuri sinulle sopivan ajokin aina oikeaan hintaan