Adaptiiviset ajovalot autot - Katso valikoima & opas

Adaptiiviset ajovalot autot

Älykkäät ajovalot eivät ainoastaan tarjoa parempaa näkyvyyttä pimeällä, vaan ne myös lisäävät turvallisuutta sekä tarjoavat huomattavasti paremman ajokokemuksen Suomen pimeillä teillä. Tältä sivulta löydät kaikki myytävät autot, joissa on adaptiiviset ajovalot sekä oppaan miten ne toimivat käytännössä.

Adaptiiviset, eli mukautuvat ajovalot ovat merkittävä turvallisuustekijä Suomen pimeydessä ja tekevät ajamisesta huomattavasti mukavampaa. Etenkin automaattisesti ohjautuvat kaukovalot ovat iso etu pimeällä ajaessa.

Autoissa, joissa on automaattiset kaukovalot (kaukovaloavustin), kuljettajan ei tarvitse erikseen laittaa pitkiä päälle tai pois. Auto tunnistaa edessä ajavat ja vastaantulevat autot ja osaa vaihtaa lyhyille ajovaloille, jotta valot eivät häikäise vastaantulevia autoilijoita. Kaukovaloavustin osaa vaihtaa lyhyille valoille myös tullessa taajamaan, missä on katuvalaistus. Mikäli autossa on adaptiiviset ajovalot sekä kaukovaloavustin, auto osaa suunnata valon niin että se valaisee tiensivuun, tai parhaissa moniledisissä ajovaloissa jopa kiertää vastaantulevan auton eikä häikäise muita autoilijoita.

Etenkin Suomen maantieajossa adaptiiviset ajovalot on yksi hyödyllisimmistä autojen lisävarusteista. Mikäli et ole vielä testannut adaptiivisia ajovaloja, suosittelemme tulemaan koeajolle ja tietenkin pimeään aikaan. Jo ensimmäisen pimeän ajon jälkeen eron huomaa selvästi, etkä halua enää ajaakaan muilla valoilla!

Alta näet kaikki myytävät autot, joissa on adaptiiviset ajovalot. Voit kysyä koeajosta lisää myyjiltämme chatissa tai puhelimitse: 0207 890 690.

Näytetään 59 autoa tunnisteella Adaptiiviset ajovalot.

Etkö löytänyt sopivaa autoa? Katso sivuiltamme kaikki käytetyt autot.

Kuinka adaptiiviset ajovalot toimivat?

Adaptiiviset ajovalot ovat edistyneitä valaistusjärjestelmiä autoissa, jotka mukautuvat automaattisesti ympäristöön ja liikenteeseen. Tämä tapahtuu erilaisten anturien ja kameroiden avulla, jotka havaitsevat ympäröivän tilanteen. Sen seurauksena valot voivat säätää valaistusta, kääntää valokeilaa tai muuttaa valon voimakkuutta tarpeen mukaan.

Autojen etu- ja takaosassa sijaitsevat anturit ja kamerat seuraavat tien kulkua, liikennemerkkejä, vastaantulevia autoja ja muita liikenteeseen liittyviä tekijöitä.

Kun anturit havaitsevat vähäisen valaistuksen tai huonon sään, adaptiiviset ajovalot voivat automaattisesti lisätä valon voimakkuutta varmistaakseen paremman näkyvyyden.

Adaptiiviset ajovalot kääntyvät ohjauspyörän liikkeen mukaan. Tämä parantaa näkyvyyttä kaarteissa ja risteyksissä, joissa perinteiset ajovalot saattavat olla riittämättömiä.

Adaptiivisten ajovalojen lisäksi auton sumuvalot voi olla kytketty vahvistamaan valaistusta käännöksissä erityisesti hitaissa nopeuksissa. Tällöin oikean tai vasemman puolen sumuvalo syttyy käännyttäessä tai laitettaessa vilkku oikealle ja sammuu kun ratin suoristaa.

Kehittyneimmät adaptiiviset valot pystyvät tunnistamaan ja kiertämään vastaantulevat autot ja säätämään valokeilaa niin, ettei vastaantulevia häikäistä. Tällöin kuljettajalla säilyy koko ajan optimaalinen näkyvyys eteen ja sivuille. Tällaiset kehittyneimmät ja samalla kalleimmat LED-ajovalot on tehty useasta erillisestä LED-polttimosta (esim neljä LEDiä per puoli) joista jokainen voidaan suunnata omaan suuntaan.

Se antaa kuljettajalle tunteen että valo ikäänkuin kiertää vastaantulevan auton ja samalla koko näkökenttä on valaistu vaikka vastaan tuleekin auto tai autoja.

Mitkä ovat automaattiset xenon-valot tai adaptiiviset LED-ajovalot?

Automaattiset xenon-valot eivät ole "oikeat" adaptiiviset ajovalot, jotka osaisivat kaikki samat temput kuin adaptiiviset LED-ajovalot. Suomen teille suosittelemmekin hommaamaan nimenomaan adaptiiviset LEDit.

Ajokokemus ledeillä on huomattavasti parempi, vaikka Xenon-ajovalot toki valaisevat myös tietä hyvin kirkkaasti, jolloin näkyvyys on hyvä. Xenoneissa automatiikka ei kuitenkaan ole vastaavalla tasolla, vaan kaukavaloavustin osaa esimerkiksi vain laittaa pitkät pois päältä ja takaisin päälle, ei suunnata valokeilaa valaisemaan aina juuri oikeaa kohtaa tiestä.

Katso myös: Auton ajovalot -oppaassa olemme kertoneet kokemuksiamme ajovaloista ja vertailleet xenon-valoja muihin yleisiin valaistusjärjestelmiin, kuten LED- ja halogeenivaloihin.

Kuljettajan hyödyt adaptiivisista ajovaloista:

1. Turvallisuus: Adaptiiviset ajovalot parantavat näkyvyyttä ja mahdollistavat nopeamman reagoinnin muuttuviin liikennetilanteisiin, mikä lisää ajoturvallisuutta. Kokemuksiemme perusteella Suomen olosuhteissa hyvät ajovalot ovat tärkein turvallisuustekijä heti renkaiden jälkeen.

2. Ajokokemus: Automaattinen valaistuksen säätö poistaa tarpeen jatkuvasti manuaalisesti säätää valoja eri olosuhteisiin. Tämä tekee ajokokemuksesta huomattavasti miellyttävämmän. Lisäksi et ole niin väsynyt, kun voit ajaa kunnollisesti valaistulla tiellä.

3. Kuljettaja voi keskittyä ajamiseen: Kuljettaja voi keskittyä ajamiseen kun ei tarvitse kytkeä valoja jatkuvasti päälle ja pois.