Ensiauton osto - Mikä on hyvä ensimmäinen auto nuorelle?

Ensiauton osto – Mikä on hyvä ensimmäinen auto nuorelle?

Ensimmäisen auton osto voi jännittää – ja saakin jännittää! Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kannattaa huomioida, kun ostaa ensiautoa nuorelle tytölle tai pojalle.

Aina toki ensimmäistä autoa ei osteta nuorena tai nuorelle, monesti ensiauton ostaminen tulee vastaa myöhemmälläkin iällä. Näistä ohjeista on varmasti apua kaikenikäisille ensiauton ostajille.

Vaihtoautomaan yli 20 vuoden kokemus autojen myynnistä ja ostamisesta on tuonut vastaan paljon ensikäden tietoa, mikä varmasti auttaa sinua ensiauton ostajana.

Ensimmäisen auton ostaminen

Vuosikymmenten keskustelut asiakkaiden kanssa autokaupassa ovat osoittaneet, että ensiautoa ostettaessa huoltajien (jotka usein myös auton maksavat) mielessä painavat ennen kaikkea luotettavuus ja turvallisuus.

Se ei kuitenkaan aina ole linjassa kuljettajan mielipiteiden kanssa, sillä ensiauton ostossa kriteereinä ovat usein (ainakin nuorien ja autoista kiinnostuneiden kuljettajien osalta) näyttävyys ja tehokkuus.

Vanhemmat haluaisivat siis luotettavuutta ja turvallisuutta, nuoremmat sen sijaan tyyliä tai toimintakykyä.

Ikävä kyllä, nämä kaikki neljä ominaisuutta usein nostavat myös auton hintaa, ja se kun taas haluttaisiin pitää mahdollisimman alhaisena.

Liian usein ensiautoa ostettaessa katsotaankin juuri ostohinnan perään, vaikka moni sanoo, että turvallisuus ja luotettavuus olisi tärkein tekijä. Aivan liian usein ensiautoksi valikoituu halpa, mutta erittäin vanha ja turvaominaisuuksiltaan täysin puutteellinen auto, jonka käyttökulut ovat myös huomattavasti uudempaan verrattuna suuremmat.

Tätä tukee myös liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustilastot (YLE:n artikkeli), joiden mukaan peräti kolmannessa nuorten kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa auto on ollut hyvin puutteellinen turvaominaisuuksiltaan.

Vaikka auton tehot eivät pitäisi olla liian suuri tekijä ensiautoa ostettaessa, usein myös tässä asiassa uudehko ja turvallisempi auto on parempi. Uudemmissa malleissa pienemmistäkin moottoreista irtoaa enemmän tehoja suhteessa vanhempiin ja isommalla moottorilla varustettuihin.

Mikä auto ensimmäiseksi autoksi?

Paras ensiauto tulisi olla siis luotettava, turvallinen, edullinen ja tyylikäs (ainakin valtaosan mielestä). Monesti, varsinkin pojat, haluaisivat myös tehokkuutta.

Meidän valinta tällaiseen yhdistelmään olisi melko uudehko, pieni auto, jossa merkki ei maksa liikaa. Muista myös panostaa renkaisiin!

Parhaan ensiauton ominaisuudet:

  • Pienet käyttökustannukset: Pieni auto kuluttaa vähemmän, ja on edullisempi sekä ekologisempi. Pieni auto on myös uudelle kuljettajalle helpompi hallita, varsinkin ahtaissa parkkihalleissa ja taskuparkkitilanteissa, missä kokemusta ei ole vielä liikaa kertynyt.
  • Turvallisuus: Autojen turvaominaisuudet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina – uudempi auto on ennen kaikkea aina turvallisempi valinta. Mitä enemmän ajettu auto, sitä myötä riskitekijät kasvaa.
  • Mittarissa noin 100tkm: Hyvä perussääntö on, että noin satatuhatta kilometriä ajettu auto on vielä erittäin turvallinen ostaa. Säästät tässäkin vielä paljon, kuin että ostaisit aivan uuden. Uudemmat mallit ovat luotettavampia, ja myös tehokkaampia pienemmälläkin moottorilla..
  • Hyväkuntoiset renkaat: hyvät renkaat ovat paras henkivakuutus, älä tingi niistä. Ensikertaa autoa ostaessa kannattaa aina tarkastaa tarkkaan, minkä kuntoisia renkaita kauppias myy auton kanssa.

Mikäli kaipaat lisää ohjeita ensiauton ostoon, voit jatkaa lukemista. Olemme käsitelleet alla ensiauton turvallisuutta ja muita ominaisuuksia paljon tarkemmin. Mikäli kuitenkin haluaisit jo katsella autoja, olemme valinneet alle muutamat valintamme hyviksi ensiautoiksi.

Halutuimmat vaihtoautot ensiautoksi

Alta näet pari meidän suosittelemaa ajokkia loistavaksi ensiautoksi. Suosittelemamme autot ovat maksimissaan 5-vuotiaita, joilla on ajettu maksimissaan 130 000 km. Aivan kalleintakaan autoa ei kannata ensiautoksi ostaa, joten rajasimme tähän näkyviin vain alle 20 000 euroa maksavat autot.

Halutuimmat vaihtoautot sivullamme voit suodattaa autoja omien hakuehtosi, kuten hinnan, merkin, mallin tai ajokilometrien mukaan. Voi valita esim. vain automaattivaihteiset autot tai vain joko bensa- tai vain sähköautot.

Kiinnitä huomiosi näihin tekijöihin ensiauton valinnassa

Kun valitset ensiautoa, kiinnitä huomiosi ennen kaikkea auton kokonaiskustannuksiin sekä auton turvallisuuteen.

Käyttökustannukset

Auton käyttökulut ovat suorassa suhteessa auton kokoon. Eli: pienellä autolla on pienet kulut.

Taloudelliset riskit kasvavat myös samalla kun autolla ajetut ajokilometrit kasvavat. Paljon ajettu auto on aina riskimpi ostos.

Jos ajokilometrit ovat noin 100tkm (tai nipsun alle), on auto vielä hyvin turvallinen ostaa.

Tällöin hinta on laskenut uudesta, mutta autossa on vielä paljon turvallisia kilometrejä jäljellä. Joskus täysin uusikin auto voi olla hyvä valinta ensiautoksi, mutta tällöin toki sen hankintahinta voi olla hyvin korkea.

Oston yhteydessä hankittava lisäturva turvaa myös mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä. Sillä aina, kun on kyseessä tekninen laite, riskeiltä ei voida täysin välttyä.

Turvallisuus

Ensiautoa hankintaan usein juuri ajokortin saaneelle nuorelle, jolla ajokilometrejä ei ole vielä paljon alla. Ajokokemus koostuu pääosin autokoulunopettajan kanssa käydyistä ajotunneista, jotka on ajettu usein uusilla, ja hyvin huolletuilla autoilla, joissa kaikki toimii.

Tämän jälkeen vanhan auton rattiin hyppääminen voi olla melkoinen shokki. Autojen turvallisuus ei juuri kasvanut vuosien 1900-1990 välillä – suurin mullistus Suomessa oli turvavyön lisääminen pakolliseksi (1971) – mutta aivan viime vuosina autojen turvallisuusominaisuudet ovat kehittyneet valtavan paljon.

Uusissa autoissa on kehittyneet turvavarusteet ja pienestä koosta huolimatta auton turvallisuus voi olla suurikokoista, mutta vähän iäkkäämpää mallia parempi. Tämän takia ensiauton ostossa (kuten muissakin tapauksissa) on suositeltavaa ostaa mahdollisimman uusi auto.

Muista myös, että hyväkuntoiset renkaat ovat paras henkivakuutus, älä tingi niistä. Kun olet ensimmäistä kertaa autokaupalla, kannattaa aina tarkastaa tarkkaan, minkäkuntoisia renkaita auton kanssa kaupataan!

Ensiauton ostajalle erilaiset turvaominaisuudet voivat olla täyttä hepreaa. Turvavyön ja turvatyynyn ymmärtää vielä moni, mutta liian yksityiskohtaiset turvallisuusominaisuudet voivat olla vaikeita ymmärtää.

Tarkkojen teknisten tietojen tai yksityiskohtaisen lisävarustelistan sijaan, me annamme yksinkertaisemman ohjelistan, kun haluat ostaa turvallisen ensiauton:

  1. Turvallinen ajotyyli on aina tärkein tekijä. 90% onnettomuuksista johtuu kuljettajan ajovirheestä (esim. liiallinen tilannenopeus), ei ulkoisista tekijöistä (esim. sää tai tekninen vika)
  2. Uudempi auto on aina turvallisempi. Meidän suositus on noin 100 000 kilometriä ajettu, vuosimalliltaan mahdollisimman uusi auto.
  3. Panosta renkaisiin. Laadukkaat renkaat lisäävät uuden autoilijan turvallisuutta merkittävästi.

Mikäli haluat yksityiskohtaisempaa tietoa, voit tutustua esimerkiksi uusimpiin EURO NCAP -kolaritesteihin tai etsiä tarkempia tietoja erilaisista turvallisuusominaisuuksista. Uskomme, että monille ensiauton ostajille riittää kuitenkin meidänkin kolme ohjetta.

Luotettavimmat käytetyt autot

Turvallisuuden lisäksi ensiauton ostajaa miellyttäisi varmasti, jos auto ei hajoaisi heti ensimetreillä. Tämän takia uudelle ajurille ei kannata ostaa mitään vikapommia.

Usein uudemmat ja vähän ajetut autot ovat parempia vaihtoehtoja, kun etsii vähävikaisinta autoa. Mutta autoissa on myös tyyppikohtaisia vikoja, joita voi yrittää ottaa huomioon.

Olemmet kooneet sivuillemme erikseen kaikki luotettavimmat käytetyt autot, joissa on todettu vähiten vikoja erilaisissa vikatilastoissa ja katsastusraporteissa.

Uudet autot ensimmäiseksi autoksi

Vaihtomaalla on useita uudehkoja pienikokoisia autoja tarjolla. Kysy myyjiltämme lisää, tavoitat heidät chatin kautta.

Vaihtoautomaan uudet autot sivulta löydät aivan tuliterät mallit viime vuosilta. Meiltä löytyy kuitenkin myös laaja valikoima hieman vanhempia, ja tätä myöten myös hieman edullisempia, mutta kuitenkin vähän ajettuja ja turvallisia valintoja ensiautoksi.