Kaasujalan koeajossa Hyundai Ioniq – kelpaa ministerillekin – Vaihtoautomaa

Kaasujalan koeajossa Hyundai Ioniq – kelpaa ministerillekin

Viiden vuoden ikäinen Hyundai Ioniq yllätti: ajomukavuudessa se päihittää samanikäiset japanilaiset kilpakumppaninsa. Ja onhan hybridi-Ioniq ollut lehtitietojen mukaan ainakin aiempina vuosina ollut nykyisen liikenneministerinkin siviiliauto.

Voinen sanoa suoraan, että viisi vuotta vanha eteläkorealainen Hyundai Ioniq -pistokehybridi on miellyttävämpi ajaa kuin vaikkapa samanikäinen Toyota Prius+ -pistokehybridi tai Nissan Leaf -täyssähköauto. Kun Ioniq tuli markkinoille, myös sen ulkonäköä kehuttiin mediassa. No, siinä suhteessa minä en kyllä nyt ihan varauksetta liity kuoroon. Mutta ulkonäkö on sivuseikka ja nyt keskitytään siihen, millainen tämä auto on ajomukavuudeltaan.

Kelpaa liikenneministerillekin

Ainakin Ilta-Sanomien selvittäessä kansanedustajien autoja alkuvuodesta 2019, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan autoksi mainittiin Hyundai Ioniq -hybridi. Neljän vuoden takaisesta jutusta ei tosin selviä, ajoiko Harakka auton pistokehybridillä vai MHEV-hybridillä. Hyundai toi jo heti kättelyssä vuonna 2018 Ioniqista kauppoihin perushybridi- ja pistokehybridiversiot sekä täyssähköauton. Kaasujalan koeajoon saatiin Vaihtoautomaan Vantaan myymälästä vain 56 000 km ajettu pistokehybridi.

Ioniq oli vuonna 2018 Hyundain mukaan maailman ensimmäinen mallisto, joka tarjosi kolme sähköistä voimalinjaa. Tätä ei kannata vähätellä, sillä Hyundai oli jo viisi vuotta sitten merkittävästi monia kilpailijoita edellä. Hyundain uskottiin lyövän Ioniq-mallistollaan kiilaa Toyotan Prius- ja Auris -mallien väliin. Se oli tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Syyskuun 2021 alussa tieliikennekäytössä oli yhteensä 453 518 Toyota -merkkistä autoa. Tuo määrä edustaa siis lähes 14 prosenttia koko Suomen autokannasta. Tällaiseen rakoon ei niin vain kiilata – ei hyvälläkään tuotteella. Eihän mikään moninkertaisesti paremmin ja parempia biisejä soittava tulokasbändikään peittoa 60 vuotta soittanutta ikonista Rolling Stonesia.

lloinen yllätys

Ioniq yllätti itseni kuitenkin kertaheitolla. Siihen ei tarvittu kuin 1.6 -litrainen ja nelisylinterinen suorasuihkutusmoottori.

Pelkkä polttomoottori tuottaa laimeat 105 hevosvoimaa ja 147 Newtonmetriä vääntöä, mutta sähkömoottori kasvattaa kokonaistehon 141 hevosvoimaan ja väännön 265 Newtoniin. Näillä eväillä ei perusjantteri jää jalkoihin, kun huippunopeus on 185 kilometriä tunnissa. Eihän Ioniqin kiihtyvyyttä voi kehua, mutta arkeen se riittää oikein mainiosti. Kun ikää tulee ensi kesänä jo kuusikymmentä vuotta, niin enää ei jaksa miettiä näitä “sikamagee”-juttuja. Riittää kun meno on leppoisaa ja vakaata.

Kehä III:n karkealla asfaltilla kuitenkin jo satasta päästellessä sisään kantautuu melkoisesti rengasmelua, sileillä pinnoilla sen sijaan mennään hyvin hissutellen. Pienen rengasmelun rosoisella tiellä nyt antaakin anteeksi: eihän tässä nyt sentään millään uudella premium-autolla körötellä. Kun omapaino on melko pieni, niin pääsääntöisesti Ioniq menee moottoritienopeuksissakin ilman turhaa pomppimista ja paimentamista.

Seniorille sopiva

Olen käsittänyt, että tämän Ioniq-pistokehybridin lataussähkö riittäisi parhaimmillaan jopa yli 60 kilometrin sähköiseen ajoon. Se riittäisi vallan mainiosti seniori-ikäisen ja omakotitalossa autoaan lataavan kauppareissuihin ja taajama-ajoon. Oikeastaan tämä auto olisi täydellinen edessä häämöttäville eläkevuosille. Sen verran tulee matkaa Vantaalta etäämmälle jälkikasvun luokse, että täyssähköauton vaatimat pitkät lataustauot huoltoasemilla eivät houkuttele. 19 200 euron hintapyyntiä 56 000 kilometriä ajetusta autosta ei voi pitää pahana, kun saman auton lähtöhinta on uutena ollut 37 000 €.

Leppoisuus taitaa olla paras sana kuvaamaan menoa tällä autolla. Siitä saa kiittää eritoten kuusilovista kaksoiskytkinautomaattia. Vaihtokohdat kyllä havaitsee, mutta sekin tuntuu vanhalla automaatti-Mersulla ajavasta vain kotoisalta.

Ladattavan hybridin automaattivaihteiston valitsin on perinteistä keppimallia ja sijoitettu suhteellisen matalalle keskikonsoliin. Automaattilaatikon käsikäyttökin onnistuu ohjauspyörän takana sijaitsevilla läpysköillä. Seisontajarru on poljinkäyttöinen, eikä keskikonsoliin sijoitettu sähkökiekko. Tällaisesta vanhalla C-Mersulla ajava Vantaan ukko tykkää. Ioniq on kokonaisuudessaan yllättävänkin mukava ja vakaa pistokehybridi, jolla sileällä asfaltilla körötellään varsin äänettömästi.

Katso myös kaikki halutuimmat pistokehybridit tai-uudet sähköautot.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Kaasujalka -lehdessä – lue lehti täällä!

Kuvat Mika Salomaa, teksti Timo Kiiski

Vaihtoautomaalta löydät juuri sinulle sopivan ajokin – aina oikeaan hintaan.