Auton osto, osamaksu vai leasing - Miten rahoittaa auto?

Autolaina, osamaksu vai leasing – Miten rahoittaa auton osto?

Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä olisi paras tapa rahoittaa auto: autolaina, osamaksu vai leasing.

Lyhyt vastaus: Jos haluat ostaa auton omaan omistukseesi, valitse osamaksu. Jos taas haluat vuokrata auton, valitse leasing.

Autolaina, osamaksu ja leasing ovat kaikki rahoitustapoja, joissa maksat autostasi tasaisesti tietyn summan joka kuukausi. Merkittävin ero on, että autolainalla rahoitettaessa auto siirtyy omistukseesi heti, osamaksulla auto siirtyy omistukseesi kun viimeinen lyhennyserä on maksettu ja leasing-auto ei päädy omistukseesi koskaan.

Alla olemme käyneet läpi eri tavat rahoittaa auto ja omat vinkkimme auton ostajille.

Tässä artikkelissa:

Autolaina pankista

Autolainassa henkilö (tai yritys) lainaa pankilta tai toiselta luotonantajalta rahaa auton hankkimiseen ja maksaa lainan takaisin sovittujen ehtojen mukaisesti, korkoineen ja kuluineen.

Lainassa etunasi on, että auton omistus siirtyy sinulle heti kaupan jälkeen ja lainan maksaminen tapahtuu pankin kanssa sopivalla aikataululla. Pankkilainaa varten sinun ei myöskään tarvitse maksaa käsirahaa.

Toisaalta osamaksusopimukseen nähden laina voi olla hankalampi saada ja saatat tarvita lainalle vakuudet. Vakuudeton autolaina sen sijaan voi olla kohtuuttoman kallis kukkarolle.

Osamaksusopimukseen voidaan usein liittää erilaisia tarjouksia, voit neuvotella auton hinnasta tai saada halvemmalla esimerkiksi lisäturvan autollesi. Ottaessasi lainan pankista tämä etu jää käyttämättä.

Käydään siis seuraavaksi läpi mitä osamaksusopimus tarkoittaa ja mitkä ovat sen edut.

Autorahoitus osamaksulla

Osamaksu on yleisin ja paras tapa rahoittaa auto. Osamaksulla maksat autoasi sopivissa kuukausierissä ja aina kiinteällä korolla. Kiinteä korko helpottaa kuukausibudjetin suunnittelua ja maksuaikaa saa usein jopa 72kk.

Osamaksusopimuksella saat auton heti käyttöösi, mutta omistusoikeus siirtyy sinulle vasta, kun velka on kokonaisuudessaan maksettu. Velkaa voi halutessaan lyhentää suunniteltua nopeammin, jolloin saat auton pikemmin omistukseesi.

Rahoitusyhtiön tarjoama osamaksusopimus on helpoin ja nopein tapa, sillä rahoituksen voi hakea suoraan autoliikkeen kautta ja rahoituspäätöksen saat heti.

Kaikkiin Vaihtoautomaan autoihin on saatavilla autorahoitus osamaksulla ja se voidaan sopia myös etänä. Auton saat jopa kotipihaasi toimitettuna.

Osamaksusopimuksissa saatetaan vaatia käsiraha, mutta usein vakuutena toimii itse auto.

Jos sinulla on antaa vanha auto vaihdossa, tämä korvaa käsirahan. Käsirahan summa tai autosi vaihtoarvo vähennetään auton hankintahinnasta ja loppusummaa lyhennät kuukausittain.

Osamaksusopimukseen voidaan myös sopia suurempi viimeinen erä. Tällöin kuukausieristä saadaan sinun budjetillesi sopivia.

Korot ja kulut osamaksusopimuksilla ovat pääosin samaa tasoa, mitä pankkien myöntämillä vakuudellisilla autolainoilla.

Toki kannattaa aina olla tarkkana minkälaista korkoa osamaksullesi tarjotaan. Autolainojen korot liikkuvat muiden korkojen tavoin markkinatilanteen mukaan ylös ja alas.

Välillä osamaksua saatetaan tarjota myös kampanjahinnoin. Tämän vuoksi kannattaa tarkastaa sivuiltamme myös ajankohtaiset auton rahoitustarjoukset.

Leasing

Auton liisaus, eli leasing tarkoittaa sitä, että ostettavan kohteen käyttöoikeus siirtyy vuokralaiselle, mutta omistus säilyy vuokranantajalla.

Maksat sovitut kuukausimaksut auton vuokraajalle ja saat käyttää kohdetta sovittujen ehtojen mukaisesti. Leasingin etuna on, että kuukausimaksut voivat olla edullisempia kuin vastaavan suuruisen rahoituksen ja leasing-yhtiö hoitaa mahdolliset auton huollot puolestasi.

Toisaalta et myöskään tule missään vaiheessa omistamaan autoa, vaan maksat koko ajan auton käytöstä vuokraa.

Huono puoli on, että leasing-sopimuksessa autosta ei voi luopua ennen sopimuskauden päättymistä. Tai jos voi, sopimuksen päättämisestä saattaa syntyä sinulle tarpeettoman iso lasku.

Leasing voi myös aiheuttaa yllättäviä lisäkuluja jos haluat ajaa autolla enemmän. Liisaussopimuksiin on usein kirjattu tarkat ajokilometrirajat, kuinka paljon autolla saa ajaa.

Ylimenevistä kilometreistä veloitetaan kilometrimäärän mukaan. Tämä saattaa tulla joskus ikävänä yllätyksenä. Osamaksulla tai lainalla autoa ostaessa saat käyttää autoasi juuri kuten haluat ja voit myös myydä auton milloin vain, vaikka osamaksusopimus olisi kesken.

Vertailu: Osamaksu edelleen kätevin vaihtoehto

Yhteenvetona voisi sanoa, että leasing on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat vuokrata itsellesi auton.

Mutta ostaessasi autoa osamaksu on edelleen kätevin tapa rahoittaa auto.

Osamaksusopimus ja autolaina eivät aivan hirveästi poikkea toisistaan. Esimerkiksi kulut ja korot voivat olla jopa täsmälleen samat.

Osamaksusopimuksen etuna on kuitenkin sen helppous, sillä se on saatavilla suoraan autoliikkeestä auton oston yhteydessä.

Alla vielä eri rahoitusvaihtoehdot vertailussa.

Pankin myöntämä autolaina

 • Auton saa omistukseensa heti
 • Tarjolla vakuudellisia ja vakuudettomia lainoja. Vakuudettomat lainat kalliita verrattuna osamaksuun.
 • Huomaa, että korko voi vaihdella. Osamaksussa aina kiinteä korko.
 • Lainan saanti voi ottaa oman aikansa

Rahoitusyhtiön osamaksu

 • Ostajalle helppo: automyyjä hoitaa lainahakemuksen ja dokumentit puolestasi
 • Kiinteä korko: kuukausierät pysyvät sovittuina sopimuksen loppuun saakka
 • Et tarvitse auton ostoon juurikaan säästöjä, eikä sinun tarvitse laittaa niin paljon kiinni autoon kerralla
 • Auto on rahoitusyhtiön omistuksessa, kunnes viimeinen osamaksuerä on maksettu, mutta saat käyttää autoa rajattomasti ja myydä sen pois milloin haluat.
 • Auto siirtyy kokonaan omistukseesi kun osamaksuerät on suoritettu
 • Päätöksenteko nopeaa, saat tehtyä sopimuksen heti
 • Korko ei eroa juurikaan pankin myöntämästä autolainasta
 • Rahoitus jopa ilman käsirahaa, vakuutena toimii usein auto itse

Leasing

 • Kulut säännölliset ja ennakoitavissa. Ei tarvitse alkupääomaa.
 • Huollot, korjaukset ja renkaan vaihdot yms. saa sisällytettyä leasingsopimukseen
 • Et omista itse autoa, auto on lainassa. Sopimuskauden jälkeen sinulle ei jää käteen mitään.
 • Autosta ei voi luopua kesken sopimuskauden (tai sopimuksen ennenaikainen irtisanominen maksaa)
 • Käsirahaa tai vakuuksia ei tarvitse
 • Auton vuokrausehdoissa kilometrirajoitus, mikä rajoittaa auton käyttöä
 • Maksat ALV:n kuukausivuokrasta (toisin kuin osamaksu)

Sopivia autoja pienellä kuukausierällä

Valitse alta sopiva vaihtoauto ja hae autollesi rahoitusta. Saat rahoituspäätöksen heti. Voit myös siirtyä vaihtoautojen hakuun, mistä löydät kaikki myytävät automme.