Adaptiivinen vakionopeudensäädin - Katso autot & opas

Vakionopeudensäädin: Mukautuva autot

Tässä oppaassa käsittelemme, miten adaptiivinen vakionopeudensäädin toimii. Löydät tältä sivulta myös kaikki myytävät autot, joissa on adaptiivinen vakionopeudensäädin (tunnettu myös nimellä mukautuva vakionopeudensäädin).

Mukautuva, eli adaptiivinen vakionopeudensäädin pitää etäisyyden edellä olevaan ajoneuvoon vakiona. Kuljettaja voi säätää etäisyyden ja se vaihtelee muutamasta metristä muutamiin kymmeniin metreihin.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin on ominaisuus, joka parantaa merkittävästi ajamisen mukavuutta ja turvallisuutta. Se nostaa hieman autosi hankintahintaa, mutta toisaalta myös jälleenmyyntiarvo pysyy parempana.

Ennen ostopäätöstä harkitse omia tarpeitasi ja ajotottumuksiasi. Jos ajat paljon maantiellä, erityisesti pimeän aikaan, ominaisuus on erityisen hyödyllinen.

Adaptiivisen vakkarin edut tulevat parhaiten esiin koeajolla. Alta voit tutustua myytäviin autoihin. Ota yhteyttä myyjiimme ja sovi koeajosta chatin kautta tai puhelimitse: 0207 890 690.

Näytetään 74 autoa tunnisteella Vakionopeudensäädin: Mukautuva.

Etkö löytänyt sopivaa autoa? Katso sivuiltamme kaikki käytetyt autot.

Miten adaptiivinen vakionopeudensäädin toimii?

Adaptiivinen vakionopeudensäädin perustuu antureihin, kameroihin tai tutkajärjestelmiin, jotka seuraavat liikennetilannetta.

Toisin kuin perinteinen vakionopeudensäädin, adaptiivinen versio pystyy automaattisesti säätämään auton nopeutta ylläpitääkseen turvallisen etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon. Se voi myös pysäyttää auton kokonaan ja jatkaa liikkeelle, mikä tekee ajamisesta entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Kuljettaja voi itse säätää etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon ja etäisyys vaihtelee muutamasta metristä useisiin kymmeniin metreihin.

Turvallisuus ja hyödyt

  • Turvaväli: Adaptiivinen vakionopeudensäädin säätää automaattisesti turvavälin edellä ajavaan autoon, mikä parantaa liikenneturvallisuutta.
  • Jarrutus ja kiihdytys: Järjestelmä pystyy automaattisesti jarruttamaan ja kiihdyttämään auton tarpeen mukaan, vähentäen kuljettajan rasitusta.
  • Pimeällä ajaminen: Suomessa pimeä aika on pitkä. Adaptiivinen vakionopeudensäädin voi tarjota huomattavaa apua pitkillä matkoilla, kun näkyvyysolosuhteet vaihtelevat.

Huomioitavat seikat autoa ostaessa

Autoa valitessa kannattaa harkita, kuinka paljon arvostat lisäturvallisuutta ja ajomukavuutta. Adaptiivinen vakionopeudensäädin voi olla erityisen hyödyllinen maantieajoissa, ruuhkissa ja pitkillä matkoilla.

Suomessa, missä pimeät talvikuukaudet ja pitkät matkat ovat arkipäivää, adaptiivinen vakionopeudensäädin voi olla erityisen hyödyllinen. Sen kyky sopeutua vaihteleviin liikennetilanteisiin ja säätää nopeutta turvallisen etäisyyden ylläpitämiseksi on erityisen arvokasta vaativissa sääolosuhteissa.

Monet kuljettajat eivät pidä ajatuksesta että ajoneuvo kiihdyttää ilman että kuljettaja painaa kaasupoljinta. Adaptiiviseen vakkariin tottuu kuitenkin nopeasti ja jo lyhyen ajon jälkeen et enää halua palata takaisin vanhaan.

Moottoritien ohitustilanteessa auto voi joskus yllättäen jarruttaa, jos ohittaessa ajetaan liian lähelle edellä olevaa ajoneuvoa ennen kaistanvaihtoa tai jos ohittaessa kuljettaja ei muista käyttää vilkkua. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen sillä takana tuleva ajoneuvo ei osaa varautua yllättävään ja joskus voimakkaaseenkin jarrutukseen.

Lisäksi ohitettaessa esimerkiksi hitaammin ajavaa pyöräilijää järjestelmä voi yllättäen jarruttaa, vaikka kuljettajalla olisikin ajatuksena ohittaa pyöräilijä vaihtamatta kaistaa kokonaan vastaantulevien kaistalle.

Kehittyneemmät järjestelmät osaavat näissä tilanteissa kuitenkin toimia sujuvammin ja yleisesti ottaen adaptiivinen vakionopeudensäädin rauhoittaa ajamista ja parantaa turvallisuutta.

Hinta

Adaptiivinen vakionopeudensäädin nostaa auton hintaa ja järjestelmän huolto voi olla kalliimpaa, mutta monet kuljettajat kokevat sen olevan investoinnin arvoinen. Mukautuva vakionopeudensäädin nostaa huomattavasti ajamisen turvallisuutta sekä ajomukavuutta ja se onkin suosituimpia autojen lisävarusteita adaptiivisten ajovalojen ja webaston ohella.

Liikennemerkkitunnistin tai liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä

Mikäli autossa on liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, tulee mittaristoon tieto mikä nopeus on sallittu kyseisellä tieosuudella. Jos liikennemerkkien tunnistus on yhdistetty adaptiiviseen vakionopeudensäätimeen, säätää auto myös nopeutta automaattisesti.

Tämä varmasti parantaa turvallisuutta ja rauhoittaa ajamista, mutta yleisesti Suomen teillä nopeudet ovat mittarin mukaan muutaman kilometrin enemmän kuin mitä nopeusrajoitukset ovat.

Tämä johtuu taas siitä että autojen nopeusmittarit näyttävät enemmän kuin mitä nopeus todellisuudessa on. Jos ajat tarkkaan nopeusrajoitusten mukaan tulet todennäköisesti jatkuvasti ohitetuksi ja tämä heikentää turvallisuutta. Se on toki jokaisen kuljettajan oma ratkaisu, mutta voi olla turvallisinta ajaa samaa nopeutta muun liikenteen kanssa kunhan nopeus ei ole ylinopeus.

Toinen seikka mikä voi liikennemerkkien tunnistusjärjestelmässä ärsyttää, on, että auto usein alkaa hiljentämään aika aikaisin ennen kuin nopeus laskee esimerkiksi tultaessa taajamaan tai risteykseen.

Järjestelmä toimii niin, että nopeus on liikennemerkin kohdalla tasan liikennemerkin osoittama määrä ja hidastaminen tapahtuu hyvin rauhallisesti. Tämä tarkoittaa että esim 80km/h nopeusrajoituksen aikana on ajettu jo pitkän matkaa alinopeutta.

Se ei olisi huono asia mikäli kaikki kuljettajat näin toimisivat, mutta ainakin meidän kokemuksiemme perusteella jonossa vakionopeudensäädin päällä ajettaessa ja alempaan nopeuteen hiljentäessä takana ajava auto on usein puskurissa kiinni. Koska liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä ei siten toimi samalla tavalla kuin valtaosa autoilijoista liikenteessä toimivat, se voi itsessään aiheuttaa vaaratilanteita.