ABS-jarrut - Katso opas lukkiutumattomista jarruista (ABS)

Lukkiutumattomat jarrut (ABS) autot

ABS-jarrut, eli lukkiutumattomat jarrut ovat olennainen osa modernin auton turvallisuutta ja hallittavuutta. Ne tarjoavat kuljettajalle mahdollisuuden säilyttää ajoneuvon ohjattavuuden jarrutettaessa äkillisesti tai liukkailla pinnoilla.

ABS-jarrut tulivat pakollisiksi vasta vuonna 2005, mutta käytännössä lähes kaikissa uusissa autoissa on ollut ABS-jarrut vuodesta 1995 alkaen. Poikkeuksena tulee mieleen Lada Niva ja jotkin pikkuautot.

Mikä on ABS-järjestelmä?

ABS-järjestelmä on kehittynyt jarrujärjestelmä, joka estää renkaiden lukkiutumisen jarrutuksen aikana. Kun jarrutetaan kovaa tai liukkaalla alustalla, perinteiset jarrut voivat aiheuttaa renkaiden lukkiutumisen, mikä voi johtaa menetykseen ohjattavuuden ja pitokyvyn.

Sen sijaan ABS-järjestelmässä on pyörännopeussensoreita, jotka tarkkailevat kunkin renkaan nopeutta. Kun jarrutetaan äkillisesti, järjestelmä havaitsee, jos jokin pyörä alkaa lukkiutua. Tämän jälkeen järjestelmä säätää jarrupainetta automaattisesti siten, että renkaat eivät lukkiudu kokonaan, vaan ne pysyvät pyörimässä ja tarjoavat paremman pidon tiehen.

ABS-jarrut parantavat auton pitoa lisäten näin ajamisen turvallisuutta ja ajomukavuutta:

Turvallisuus: ABS-jarrut auttavat pitämään auton hallinnassa hätäjarrutustilanteissa, mikä vähentää onnettomuusriskiä ja auttaa suojaamaan sinua ja matkustajiasi.

Pito: Lukkiutumattomat renkaat tarjoavat paremman pidon tiehen jarrutettaessa, mikä auttaa välttämään liukastumisia ja tienhallinnan menetyksiä.

Ajomukavuus: ABS-jarrut tarjoavat tasaisemman ja hallitumman jarrutuksen, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää ja vähentää stressiä äkillisissä jarrutustilanteissa.

Huomioita ABS-jarruista: Vaikka ABS-jarrut ovat erittäin hyödyllisiä hätätilanteissa, on tärkeää muistaa, että ABS ei korvaa turvallista ajotapaa. On aina parasta ajaa turvallisesti ja ennakoivasti välttääkseen äkillisiä jarrutuksia aina kun mahdollista.

Huomioitavaa on myös, että ABS-jarrut voivat joissain tilanteissa pidentää jarrutusmatkaa, erityisesti jos tien pinta on todella liukas. Isossa kuvassa lukkiutumattomat jarrut kuitenkin tarjoavat kuljettajille lisävarmuutta ja auttavat vähentämään onnettomuusriskejä.

Alla on lista kaikista autoistamme, joissa on ABS-jarrut. Koska ABS-jarrut ovat nykyään pakolliset, autolista on hyvin pitkä. Olemme esitelleet sivuillamme myös luistonestojärjestelmän ja tunnetuimmat ajonvakautusjärjestelmät.

Näytetään 278 autoa tunnisteella Lukkiutumattomat jarrut (ABS).

Etkö löytänyt sopivaa autoa? Katso sivuiltamme kaikki käytetyt autot.