Ekologiset autot - Miten valita vähäpäästöinen auto?

Ekologiset autot – Miten valita vähäpäästöinen auto?

Liikenne on yksi merkittävistä päästöjen lähteistä, minkä vuoksi moni etsii itselleen mahdollisimman ympäristöystävällistä autoa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä on ekologisin auto ja miten löytää vähäpäästöinen auto.

Auton koko elinkaaren päästöjen laskeminen on erittäin vaikeaa. Edes alan ammattilaisetkaan eivät osaa suoraan sanoa, mikä auto lopulta olisi kaikista ympäristöystävällisin.

Joitakin asioita kuitenkin voi selkeästi rajata. Me käymme niitä tässä artikkelissamme läpi ja toivomme että pystymme auttamaan sinua sopivimman auton löytämisessä.

Mikäli sinulle jää kysyttävää, voit aina kysyä lisää myyjiltämme. Vastaamme kysymyksiisi chatin kautta ja puhelimitse maanantaista lauantaihin.

Miten valita vähäpäästöinen auto?

Auton ympäristöystävällisyyteen voi vaikuttaa usea tekijä. Tässä kuitenkin muutama hyvin selkeä vinkki valita vähäpäästöinen auto:

  1. Valitse pienikulutuksinen ja vähäpäästöinen auto, joka kuluttaa vähän polttoainetta ja tuottaa mahdollisimman vähän päästöjä. Tällaisia ovat sähköautot ja kaasuautot.
  2. Valitse kevyt auto. Mitä painavampi auto on, sitä enemmän se kuluttaa polttoainetta ja sitä enemmän tuottaa päästöjä. Auton paino on suurin yksittäinen tekijä auton kulutukseen.
  3. Valitse käytetty auto. Uudempien autojen kehittyneempi teknologia takaa usein ympäristöystävällisempiä ajokilometrejä mitä vanhemmat autot, mutta täysin uuden auton tilaaminen tehtaalta tuo mukanaan auton valmistuksesta koituvat päästöt. Tämän vuoksi kannattaa ostaa melko uusi auto käytettynä.
  4. Valitse auto, joka sopii tarpeisiisi. Mieti mihin autoa tarvitset ja osta auto sen mukaan.

Mikäli haluat viedä homman vielä pidemmälle, useimmista autoista saattaa löytyä myös tarkempia lisätietoja.

  • Eri automallien CO2-päästöt saattavat kertoa auton ilmastovaikutuksesta. Mitä pienemmät päästöt, sitä parempi.
  • Auton energialuokitus voi kertoa auton energiatehokkuudesta. Mitä parempi luokitus, sitä vähemmän auto kuluttaa polttoainetta.
  • Tutki, millä tavoin auto on valmistettu? Valitse autonvalmistaja, joka käyttää ympäristöystävällisiä materiaaleja ja prosesseja.

Uskomme että neljän ensimmäisen vinkin avulla voit valita itsellesi jo ekologisemman auton, joka sopii tarpeisiisi ja auttaa vähentämään reilusti ympäristökuormitusta. Siksi käymme jokaista kohtaa vielä hieman tarkemmin läpi.

Sähköautot ja kaasuautot paras valinta käyttövoimaksi

Ekologinen auto on ajoneuvo, joka on suunniteltu mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja ympäristöystävälliseksi. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että autossa on joko vähäpäästöinen moottori ja/tai se käyttää voimanlähteenään uusiutuvaa energiaa. Alla esimerkkejä ekologisista autoista.

Sähköautot

Täyssähköautot ovat tällä hetkellä kuluttajille ylivoimaisesti paras tapa vähentää oman ajamisen hiilijalanjälkeä. Niiden käyttö on ympäristöystävällisempää kuin polttomoottoriautojen, koska sähköä voidaan tuottaa uusiutuvilla energialähteillä, kuten aurinko- tai tuulivoimalla. Sähköauton päästöt syntyvät lähinnä valmistusvaiheessa, joten tehdasauton sijaan on ympäristöystävällisempää ostaa käytetty sähköauto.

Kaasuautot

Biokaasuautot käyttävät uusiutuvaa polttoainetta, joka syntyy orgaanisista jätteistä. Biokaasuautot ovat ympäristöystävällisiä, minkä lisäksi biokaasu on myös edullinen polttoaine. Biokaasun käyttö auton polttoaineena voi olla sähköäkin parempi ratkaisu, mutta sen tuotanto- ja jakelujärjestelmät eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Maakaasuautot käyttää polttoaineenaan maakaasua (CNG, compressed natural gas) tai nesteytettyä maakaasua (LNG, liquefied natural gas). Täyssähköauton jälkeen kaasu on toiseksi paras vaihtoehto, eikä kaasuautossa tule sähköautoille tyypillisiä ongelmia kantaman kanssa, sillä kaasua on paljon helpompi varastoida.

Vety, diesel, bensiini ja hybridit

Vetyautot käyttävät vetyä polttoaineenaan ja tuottavat vain vettä ja höyryä päästöinä. Ne ovat erittäin ympäristöystävällisiä, mutta niiden käyttöönotto on vielä melko harvinaista ja vetyasemien saatavuus on rajoitettua.

Perinteinen fossiilisista polttoaineista valmistettu dieselöljy on haitallinen ympäristölle, koska se vapauttaa paljon hiilidioksidia ja muita saasteita. Uusiutuva diesel voi olla ekologisempi vaihtoehto, koska se auttaa pienentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Täysin päästötön diesel-auto ei kuitenkaan ole koskaan ja uusiutuvan dieselin ympäristövaikutus voi vaihdella todella paljon sen mukaan, mistä sitä valmistetaan.

Hybridi-autot käyttävät sekä polttomoottoria että sähkömoottoria, joka auttaa vähentämään päästöjä ja parantamaan polttoainetaloutta. Hybridien ongelma on usein lyhyt sähköinen kantama, jonka vuoksi sähköllä ajetaan vain pieni osa kilometreistä ja suurin osa matkoista menee edelleen polttoaineella. Kokonaisuutena hybridit eivät ole kovinkaan ympäristöystävällinen valinta. Jos ekologisuus ohjaa auton valintaasi, on sama ostaa alle täyssähköauto hybridin sijaan.

Yleisesti ottaen uudemmat bensiiniautot, jotka käyttävät vähäpäästöisempiä teknologioita, ovat todennäköisesti ekologisempia kuin vanhemmat bensiiniautot. Bensa-auton päästöihin ja kulutukseen suurin yksittäinen tekijä on kuitenkin auton paino. Mitä painavampi auto, sitä enemmän se vie polttoainetta ja sitä enemmän se myös tuottaa päästöjä. Pienemmät bensa-autot sen sijaan vievät vähemmän polttoainetta ja näin myös tuottavat vähemmän päästöjä. Lähtökohtaisesti voi kuitenkin sanoa, että mikäli ekologisuus ohjaa auton valintaasi ei bensa-autoja tarvitse katsoa alle.

Uudemmat käytetyt autot vähäpäästöisempiä

Yleisesti ottaen uudemmat autot ovat ympäristöystävällisempiä kehittyneen päästöjä ja kulutusta vähentävän teknologian myötä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että uuden auton valmistaminen vaatii paljon resursseja ja energiaa, mikä taas lisää kokonaispäästöjä.

Siksi käytetty auto on aina ekologisempi vaihtoehto kuin ostaa täysin uusi auto tehtaalta. Tehdasautojen valmistusvaiheessa syntyvät päästöt ovat varsin mittavat, joten paras ekoteko auton ostajalle onkin ostaa autosi käytettynä.

Nyt on hyvä aika ostaa käytettyjä autoja senkin takia, että varsinkin sähköautojen toimitusajat ovat todella pitkät ja saatat joutua odottamaan uutta sähköautoasi pitkään. Alla uusimpia myynnissä olevia käytettyjä sähköautoja. Voit katsoa myös kaikki uusimmat sähköautot.

Pieni sähköauto on aina taloudellisin

Jos ekologisuutta mitataan polttoaineen kulutuksen sekä tästä syntyvien päästöjen perusteella, on pieni sähköauto ylivoimainen valinta.

Auton kulutus nimittäin on täysin suorassa suhteessa auton painoon nähden. Tämän vuoksi, mitä pienempi autosi on, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta.

Sähköllä ajaessa säästää rahaa polttoainekustannuksissa ja jos lataat sähköautoa paljon kotona, voit entisestään vähentää päästöjä kun valitset vielä uusiutuvan energian sähkösopimuksen.

Mieti tarkkaan auton käyttötarkoitus

Yksinkertaiselta kuulostava neuvo, mutta tällä saattaa olla huomattavakin ympäristömerkitys. Auton käyttötarkoitus vaikuttaa nimittäin hyvin paljon siihen minkälainen auto kannattaa ostaa. Alla muutama yksinkertainen ohje, joilla päästöjä voi vähentää paljon.

Kaupunkiajoon: sähköauto

Sähköauto on ylivoimaisesti energiatehokkain kaupungissa. Mikäli ajat paljon kaupunkiajoa, kannattaa valita sähköauto vaikka se olisikin hankintahinnaltaan kalliimpi. Päästöt vähenevät paljon kun moottori ei käy tyhjäkäyntiä ruuhkassa.

Maantieajoon: edelleen sähköauto

Paljon työajoa ja pitkiä matkoja? Kannattaa edelleen valita sähköauto. Paras valinta on todennäköisesti Tesla Model 3 tai Tesla Model S. Olemme listannee erikseen parhaat sähköautot matka-ajoon. Näet sivulta muun muassa millä sähköautoilla on kaikista pisin toimintasäde.

Perheauto: uudestaan sähköauto

Ympäristön kannalta sähköauto on toistaiseksi keksityistä vaihtoehdoista paras – myös perheelle. Perheauton on hyvä olla tilava, luotettava ja turvallinen. Myös budjetti on tärkeä tekijä. Sähköautot pystyvät tähän kaikkeen.

Hyviä valintoja ovat esimerkiksi todella turvallinen Volvo XC40 Recharge tai tilava Volkswagen ID.4. Hyundai Ioniq, Kia Niro EV ja Nissan Leaf ovat edullisia sähköautoja, jotka myös sopivasti loistavasti perheelle.

Raskaita kuormia: Uusiutuva diesel tai sähköauto

Ajat paljon matka-ajoa, vedät paljon kuormaa tai olet etsimässä ekologista pakettiautoa jolla kannetaan paljon raskaita lasteja?

Mikäli vedät paljon kuormaa kuten peräkärryä, asuntovaunua tai venettä ja ajat pitkiä matkoja, ympäristöystävällisempi valinta bensan sijaan on diesel. Suosi silloin uusiutuvaa dieseliä sillä uusiutuvalla dieselillä päästöt putoavat noin kymmenesosaan perusdieselillä ajamisen sijaan.

Jos vedettävä kärry ei ole suuri niin toki nykyään saa myös sähköautoja vetokoukulla sekä sähköpakettiautoja.

Katso kaikki myytävät sähköautot

Alta voit selailla myynnissä olevia sähköautojamme tai tutustua sähköautoihin lisää parhaat sähköautot sivullamme. Mikäli sinulle jäi kysymyksiä auton hankintaan liittyen, muista että voit aina kysyä lisätietoja myyjiltämme. Autamme sinua mielellämme chatin ja puhelimen välityksellä maanantaista lauantaihin.