Sähköautojen hinnat laskivat - Nousevatko hinnat kesällä 2023?

Sähköautojen hinnat laskivat – Nousevatko hinnat kesällä 2023?

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi sähköautojen hinnat ovat laskeneet ja miksi uskomme niiden nousevan lähitulevaisuudessa. Tämän vuoksi sähköauto onkin järkevää ostaa nyt.

Sähköautomarkkinoilla tuulee. Venäjän sodan aiheuttama sähkön hinnannousu sekä myös sähkön loppumisen pelko pysäytti sähköautojen myynnin kuin seinään loppukesästä 2022.

Se oli erittäin ymmärrettävää, sillä kukaan ei halua omistaa sähköautoa jos sähkö oikeasti loppuisi. Tilanne on kuitenkin vakiintunut, sähkökatkoista ei enää puhuta ja sähkön hinta on laskenut jo lähes samaan tasoon mitä se oli ennen kriisin alkua keväällä 2022. Kiinteän sähkösopimuksen saa jo noin 10c/kwh hintaan.

Miksi sähköautojen hinnat laskivat?

Toimivat Suomen automarkkinat ja kovan kilpailun johdosta muovautuneet tehokkaat autoliikkeiden hinnoittelumallit ovat aiheuttaneet sen, että autoliikkeiden varaston ns. pitkäpäiväisistä autoista halutaan eroon ja varasto pitää saada kiertämään.

Kun tilanne on että asiakkaita ei sähköautoille löytynyt, ovat kaikki autoliikkeet tiputtaneet hintojaan kilpaa. Lopputuloksena on, että sähköautojen hinnat ovat laskeneet loppukesän 2022 hinnoista jopa 20-30 prosenttia.

Tällaista laskua ei ole ennen Suomen automarkkinoilla puolessa vuodessa nähty, siksi voidaan olettaa että sähköautojen pohjat on nyt saavutettu. Olemme ostajan markkinassa.

Miksi sähköautojen hinnat tulevat nousemaan?

Markkinavoimat vaikuttavat

Yleensä voimakasta kurssireaktiota seuraa korjausliike, ja ennustamme että tulemme näkemään sähköautojen voimakkaan hinnan nousun syksyyn 2023 mennessä. Yksi syy tähän on, että kysynnän kasvaessa edullisia sähköautoja ei yksinkertaisesti ole riittävästi markkinoilla.

Sähkön hinnan laskun johdosta tapahtuva sähköautojen hinnannousu

Sähkön hinnan romahduksen johdosta (ja koska polttoaineiden hinta on kuitenkin pysynyt korkealla noin 2€/litra ja polttoaineiden futuurit osoittavat että se ei tule laskemaan), ennustamme että sähköautojen kysyntä tulee olemaan todella vilkasta jo keväällä 2023.

Uskomme vahvasti tähän sillä ostajat ovat järkeviä ja erittäin hintatietoisia ja sähköauton kustannukset ovat vain murto-osa polttomoottoriauton kustannuksista. Aikaisemmin edullisen sähköauton ostoa rajoitti sen hankintahinta, mutta tällä hetkellä Suomen markkinoilla on paljon alle 15 000€ hintaisia hyviä ja vähän ajettuja halpoja sähköautoja.

Sähköautoilusta on tullut tuttua ja se koetaan turvalliseksi
Suurimmat pelot sähköautojen hankinnasta ovat osoittautuneet turhiksi, akut kestävät pitkään ja niiden tehon heiketessä korjaus onnistuu yleensä yhden moduulin vaihdolla. Korjauskustannus on yleensä samaa luokkaa kuin vaikka jakoketjun vaihdossa mikä on hyvin yleinen polttomoottoreissa tehtävä korjaus.

Latausinfra on kasvanut ja sähköauton latauspistokkeita alkaa olla joka huoltoasemalla. Pisin sähköauton toimintasäde ulottuu jo yli 700 kilometrin ja tulevat mallit pystyvät yli 800 kilometrin kantamaan.

Uusien Teslojen hinnoittelu

Tesla aiheutti heitti oman lusikkansa soppaan tiputtamalla sähköautojen hintoja kevättalvella 2023 noin 10% verran. Tämä oli yllättävä veto tilanteessa jolloin inflaatio on jo muutenkin nostanut sähköautojen valmistuskustannuksia ja se ajoi varmasti monet kilpailijat ahtaalle.

Tämä kuitenkin laski myös käytettyjen sähköautojen hintoja, mutta uskomme että tilanne tulee korjaantumaan syksyyn mennessä kysynnän ja tarjonnan tasaantuessa.

Nyt saa hienoa sähköautoa halvalla

Koskaan Suomen historiassa ei ole saanut yhtä halvalla hankittua isoa saksalaista nelivetomaasturia kuin nyt.

Audin sähköiset pari vuotta vanhat e-tron mallit maksavat alkaen 45000€ ja Mercedeksen EGC maasturia saa 60000€ hintaan. Vielä jokunen vuosi sitten tämänkokoisten uudenkarheiden maastureiden hinnat olivat 100000€ tuntumassa.

Vielä kun huomioidaan ison maasturin käyttökustannukset (polttoaine eli sähkö 4-5€/100km ja pieni käyttövoimavero), ei luxus-autoilu voi enää tästä edullisemmaksi muuttua.

Yhteenvetona voidaan todeta että oli sähköauton hankintalistalla sitten pieni tai keskikokoinen henkilöauto, neliveto tai luxus-maasturi, ei parempaa aikaa sähköauton ostamiselle ole tai tule. Kysyntä tulee nostamaan hintoja ja samalla tarjonta supistuu. Jos olet ajatellut ostaa sähköauton niin tee se nyt.

Voit katsoa alta joitain tällä hetkellä myynnissä olevia sähköautojamme. Olemme esitelleet sivuillamme myös meidän mielestämme parhaat käytetyt täyssähköautot.