Paljon autoa ajavalle oikea ajoasento on välttämätöntä hyvinvoinnin sekä turvallisuuden kannalta. Tässä artikkelissa annamme vinkit, miten valita hyvä ajoasento.
Jokaisen keho kestää rasitusta eri tavoin ja pitkäkestoinen paikallaanolo, kuten autoilu, voi olla haitallista keholle. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen istuminen on yhteydessä moniin terveysongelmiin, kuten ylipainoon, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi istuminen voi kuormittaa kehoa ja johtaa myös selkäkipuihin tai niskajännityksiin.
Sen sijaan ergonominen, oikea ajoasento parantaa turvallisuutta, lisää näkyvyyttä ja tekee ajamisesta mukavampaa.
Tässä artikkelissa annamme vinkit, mikä on hyvä ajoasento ja millä tekijöillä voit helpottaa ajamisen kuormaa ja ennaltaehkäistä vaivoja. Emme kuitenkaan ole lääkäreitä, joten mikäli kärsit pahoista vaivoista jo nyt, suosittelemme kysymään neuvoa lääkäristä.
Sisällysluettelo:
- Oikea ajoasento – säädä istuimet näin
- Muistipenkit auttavat paljon
- Alaselän vahvistaminen paljon ajavalle
- Muista tauot
- Yhteenveto
Oikea ajoasento – säädä istuimet näin
Ensimmäinen asia oikean ajoasennon etsimisessä on istuimen säätäminen. Uusien autojen penkit tarjoavat monipuoliset sähköiset säätömahdollisuudet, joten hyvä ajoasento on helppo löytää.
Oikea ajoasento löytyy näillä viidellä askeleella.
- Istuimen ja ratin korkeus
- Etäisyys polkimiin
- Ohjauspyörän, eli ratin etäisyys
- Niskatuen säätäminen
- Reisikulma ja alaselän tuki
Annamme alempana myös vinkit jokaiseen kohtaan.
Istuimen ja ratin korkeus
Säädä istuimen korkeus niin, että silmät ovat tuulilasin puolivälin kohdalla. Säädä samalla ratin korkeus niin, että näet mittariston täysin kurottelematta.
Etäisyys polkimiin
Oikea etäisyys löytyy, kun pidät ristiselän tukevasti kiinni selkänojassa ja painat kytkimen pohjaan. Etsi sopiva etäisyys tästä asennosta niin, että polvesi jää hieman koukkuun kytkimen ollessa pohjassa ja selkäranka pysyy luonnollisessa asennossa penkkiä vasten.
Ohjauspyörän, eli ratin etäisyys
Aseta ohjauspyörä niin, että käsivartesi ovat hieman koukussa, kun pidät kiinni ratista. Mikäli ojennat kätesi, ratin kehän tulisi olla ranteidesi kohdalla. Ratin korkeus asetetaan niin, että näet mittariston täysin ongelmitta, etkä joudu nostamaan hartioitasi.
Niskatuen säätäminen
Niskatuen säätäminen on tärkeä osa turvallista ajoa. Mikäli se ei ole oikein asennettu, vaarallisessa äkkipysähdyksessä pää pääsee retkahtamaan taaksepäin.
Säädä niskatuki niin, että sen yläreuna on päälakesi kohdalla ja niin että se tukee päätä noin kahden sentin etäisyydellä.
Tämä on helppo tarkistaa omalla kädellä. Niskatuen ja takaraivon väliin pitäisi mahtua kämmen, mikä varmistaa oikean etäisyyden.
Reisikulma
Säädä vielä istuinta niin, että vartalon ja reiden kulma on yli 90 astetta. Uusissa autoissa myös alaselkää voi tukea niin, että selkäranka säilyy luonnollisessa asennossa. Tarkista myös, että istuimen reunan ja polvitaipeen väliin jää muutaman sormen verran tilaa.
Varmista lopuksi
Varmista vielä lopuksi, että ajoasento tuntuu hyvältä, eikä sinun tarvitse kurotella mihinkään. Kannattaa myös tarkistaa kaikki peilit, että näet jokaiseen suuntaan ilman turhaa hartioiden nostoa tai niskan vääntämistä. Kaikki kurottelu rasittaa etenkin niska- ja hartiaseutua.
Muistipenkit auttavat paljon!
Monissa uusissa autoissa penkkiä on helppoa säätää sähköisesti. Mikäli autoilet paljon, kannattaa ehdottomasti hankkia auto, jossa on muistilla toimivat sähkösäätöiset istuimet.
Nämä niin kutsutut muistipenkit voit itse säätää ensin haluamaasi ajoasentoon ja tallentaa asetukset muistiin. Tämän jälkeen, vaikka joku muu ajaisi autolla välissä ja säätäisi penkkiä, voit aina palauttaa kaikki omat asetuksesi yhdellä napin painalluksella. Tämä säästää todella paljon aikaa ja vaivaa.
Alta näet muutamia myytäviä autojamme, joissa on sähköllä toimivat muistipenkit.
Alaselän vahvistaminen raskasta ajoa varten
Mikäli alaselkä kipeytyy autossa, voi syynä olla huono ajoasento, mutta myös sillä mitä teet vapaa-ajallasi on merkitystä.
Säännöllinen autoilu vaatii hyvää yleiskuntoa ja työkseen autoilevalle liikkuminen vapaa-ajalla on hyvin tärkeää.
Autoilu kuormittaa eniten niska-hartiaseutua ja alaselkää. Vahva alaselkä ennaltaehkäisee monia vaivoja, jotka liittyvät liialliseen autossa istumiseen.
Tämän vuoksi paljon ajaville suositelluin liikuntamuoto on saliharjoittelu ja etenkin alaselän vahvistaminen.
Saliharjoittelua ei ole pakko tehdä kuntosalilla, vaan monet liikkeet ovat tehtävissä myös kotona tai vaikka ulkosalilla. Tärkeintä on valita itsellesi sopiva liikuntamuoto ja tehdä siitä säännöllistä.
Muista tauot
Muista myös pitää taukoja ajon aikana, sillä tauot auttavat kehoa palautumaan pitkästä istumisesta.
Olisi hyvä pysähtyä kerran tunnissa, nousta autosta ja jaloitella. Ymmärrettävästi kaikissa työnkuvissa pysähtely näin usein ei ole mitenkään mahdollista, mutta vältä kuitenkin istumista aina kun ajat tien sivuun.
Venyttele kevyesti selkää, niskaa, hartioita ja jalkoja sekä kävele taukojen aikana. Vaikka tauko olisi vain parin minuutin mittainen, se auttaa jo huomattavasti istumisen kuormitusta vastaan.
Yhteenveto: Ergonominen ajoasento
Tässä vielä kertaus. Ergonominen ajoasento onnistuu, kun sinulla on oikein säädetty istuin, hyvä alaselän tuki, oikein asennettu ratti ja niskatuki sekä pidät perusterveydestäsi huolta ja muistat tauottaa istumistasi.
Näiden perusohjeiden avulla voit jo nauttia ajamisesta ilman, että kehosi kärsii.
Toki jokainen ihminen kärsii rasituksista eri tavalla ja emme edes yritä korvata tällä artikkelilla lääkärien tai fysioterapeuttien työtä. Hankalissa vaivoissa kannattaa aina ottaa yhteyttää ammattilaisiin pikimmiten.
- Istuimen korkeus: Säädä istuin niin, että katse on puolivälissä tuulilasia. Säädä samalla ratin korkeus, jotta näet kurottelematta mittariston.
- Istuimen etäisyys polkimista: Jalkojen tulee yltää polkimiin helposti, jotta ne pysyvät hieman koukussa polkimen ollessa pohjassa.
- Selkänojan kulma: Selkänoja ei saa olla liikaa taaksepäin. Tärkeää on, että olkapäät pysyvät kiinni selkänojassa.
- Alaselän tuki: Alaselän tuen tulisi seurata selkärangan luonnollista kaarta, mikä auttaa vähentämään painetta selkärangan levyissä.
- Ratti: Aseta ohjauspyörä niin, että käsivartesi ovat hieman koukussa, kun pidät kiinni ratista ja että ratti on ranteidesi kohdalla, mikäli ojennat kätesi suoraan.
- Niskatuki: Niskatuen yläreunan tulee olla päälaen kohdalla.
- Tauot: Pidä taukoja ja aina kun pysähdyt, nouse autosta ja kävele, venyttele sekä aktivoi lempeästi kehoa. Näin lihakset rentoutuvat.
- Yleiskunto: Hyvä treeni tukee ergonomiaa. Hyvä yleiskunto auttaa kehoa kestämään pitkiä ajomatkoja sekä vähentää rasitusvammojen riskiä. Harrasta liikuntaa, joka sopii sinulle mutta vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, alaselkää ja niska-hartiaseutua.
- Muut vinkit: Talvipakkasella toppatakki kannattaa aina ottaa pois autoon mentäessä, jotta turvavyö tulee oikein kiinni ja keholla on tilaa paremmin.