Kuolinpesän auton myynti - Miten perikunnan auto myydään?

Kuolinpesän auton myynti – Miten perikunnan auto myydään?

Läheisen menehtyessä perikunnan auton myyminen ei ole siinä hetkessä tärkein asia. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeet, miten kuolinpesän auton myynti onnistuu mahdollisimman vaivattomasti ja helposti muun murheen keskellä.

Perikunnan auton myynti

Perikunnan auton myynti ei poikkea oman auton myymisestä muuten kuin siten, että autoa ei voida luovuttaa sähköisellä varmenteella, vaan se tehdään rekisteriotteen II-osalla, ja todistuksella kuolinpesän osakkuudesta.

Kuolinpesän autoa myytäessä yhden osakkaan allekirjoitus riittää, mutta päätöksen tulee olla yksimielinen ja kaikkien osakkaiden suostumus myyntiin tarvitaan. Erillistä asiakirjaa muiden osakkaiden suostumuksesta ei kuitenkaan tarvitse.

Sen sijaan, mikäli auton myy jokin muu kuin kuolinpesän osakas, tulee myyntiin olla valtakirja kaikilta osakkailta.

Myyjä todistaa kuolinpesän osakkuuden joko perukirjalla tai vainajan virkatodistuksella. Ajoneuvo pitää löytyä perukirjasta. Jos perunkirjoitusta ei ole vielä tehty, voidaan ajoneuvo myydä virkatodistuksella. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksikirkkoon kuuluva tilaa virkatodistuksen seurakunnastaan. Kirkkoon kuulumaton tilaa todistuksen Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Virkatodistus kannattaa tilata välittömästi, sillä niiden toimituksissa on ollut ruuhkaa.

Auton siirtyessä kuolinpesälle rekisteri-ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Uudelle haltijalle siirtymisestä puolestaan tulee tehdä rekisteri-ilmoitus 7 vuorokauden kuluessa. Huolehdithan, että rekisteriotteen II-osa eli ilmoitusosa on tallessa. Mikäli ilmoitusosaa ei ole, katsastusasemalta saa maksua vastaan uuden.

Jos auton myy yksityiselle ostajalle, kannattaa ajoneuvon rekisteröinti käydä tekemässä katsastuskonttorilla. Näin saa varmistettua, että auto rekisteröidään pois vainajan nimistä ja vakuutukset sekä autoverot katkeavat. Autoliikkeelle myytäessä liike huolehtii rekisteröinnistä ja paperitöistä. Me suosittelemme myymään perikunnan auton johonkin autoliikkeeseen, jolloin auton myynti onnistuu mahdollisimman pienellä vaivalla.

Myy kuolinpesän auto helposti ja turvallisesti liikkeeseen

Vaihtoautomaalla ostamme kaikkia alle 200 000km ajettuja ajoneuvoja. Mikäli sinulla on kuolinpesän auto myynnissä, voimme hoitaa kaupat puolestasi turvallisesti ja luotettavasti.

 • Hoidamme paperiasiat puolestasi
 • Voimme tehdä ostotarjouksen ja arvioida auton arvon
 • Katkaisemme ajoneuvovero- ja vakuutusmaksut oston yhteydessä
 • Löydät Vaihtoautomaan liikkeet Vantaalta, Lahdesta, Lempäälästä ja Muuramesta
 • Kaupat voidaan hoitaa myös etänä (soita tai ota yhteys chatissa)
 • Auton voi toimittaa meille, mutta voimme myös noutaa sen kotipihastasi
 • Maksamme autostasi saman hinnan, minkä saisit siitä muualtakin
 • Suoritamme maksun tilillesi heti.

Autoliikkeelle autoa myydessä riittää yhden kuolinpesän osakkaan allekirjoitus. Tarvitset perunkirjan tai virkatodistuksen osakkuuden vahvistamiseksi.

Voit ottaa yhteyttä ostopalveluumme chatin kautta tai voit jättää auton tiedot meille ja me lähetämme sinulle luotettavan hinta-arvion sekä ostotarjouksen autostasi.

Mikäli haluat asioida puhelimitse, tavoitat meidät myös numerosta: 0207 890 699 (Ma-Pe 10-18 ja La 10-15) tai voit lukea lisää myy autosi sivultamme.

Tietoa kuolinpesän ajoneuvosta

Käymme alla vielä läpi muutamia muita seikkoja, mitkä usein nousevat esiin vastaavissa tilanteissa. Kannattaa lukea ohjeet läpi etenkin, jos et ole heti myymässä kuolinpesän autoa, vaan se on jäämässä kuolinpesän käyttöön.

Kuolinpesän auton arvon laskeminen

Voit pyytää meiltä autostasi ostotarjouksen myös ennen perunkirjoituksen valmistumista. Pyydä meiltä ostotarjous ja voimme laskea auton arvon teille etukäteen. Näin saatte perunkirjaan auton todellisen arvon ja vältytte ylimääräisiltä veroilta.

Auton myynti suoritetaan perunkirjoituksen jälkeen, mikäli niin haluatte.

Kuolinpesän ajoneuvo

Kuolinpesän autoa ei tarvitse rekisteröidä erikseen kuolinpesälle, se siirtyy automaattisesti kuolinpesälle. Sen sijaan auton myynnin jälkeen rekisteri-ilmoitus tulee tehdä 7 päivän sisällä.

Kuolinpesän ajoneuvosta (henkilöauto, traktori tai mikä tahansa muu ajoneuvo) määräävät aina yhdessä kaikki kuolinpesän osakkaat.

Perikunta saa ajaa autolla ja sitä voidaan käyttää, kunhan käyttöön on muiden perikunnan osakkaiden suostumus. Mikäli auto tulee vain yhden henkilön käyttöön, kannattaa ehkä pohtia, tulisiko tämä henkilö vaihtaa auton haltijaksi.

Kuolinpesän auton verotus

Kuolinpesä on velvollinen maksamaan autostaan ajoneuvoveroa. Näiden kustannusten vuoksi auto on hyvä myydä nopeasti, mikäli se ei ole tulossa kenenkään perijän käyttöön.

Kuolinpesän auton vakuutukset

Henkilön menehtyessä hänen ajoneuvonsa siirtyy automaattisesti hänen kuolinpesänsä haltuun. Näin ollen, myös auton vakuutukset siirtyvät heti kuolinpesän vastattavaksi.

Tällaisissa tilanteissa on usein paljon huolehdittavaa ja murehdittavaa, eikä kuolinpesän auton myynti ole välttämättä ensisijainen tehtävä. Kannattaa kuitenkin huomata, että kuolinpesän auton vakuutusmaksut juoksevat tästä huolimatta.

Mikäli autolle on käyttöä ja sillä ajaa joku, kannattaa tämän kyseisen henkilön vakuuttaa auto itse. Tällöin vakuutusmaksut eivät tule kuolinpesän huolehdittavaksi. Tämä voi helpottaa mahdollisia ristiriitatilanteita.

Ajoneuvon käyttäjä tulee rekisteröidä Traficomin kautta ajoneuvon haltijaksi, jotta hän voi hankkia auton vakuutukset.

Mikäli auto jää lesken käyttöön, kannattaa huomioida, että useimpien vakuutusyhtiöiden sääntöjen mukaan leski saa hyötyä auton vakuutusbonuksista, vaikka auto ei olisikaan ollut lesken nimissä. Vakuutusyhtiöiden säännöt poikkeavat toisistaan, joten kannattaa aina varmistaa asia soittamalla vakuutusyhtiöön.

Mikäli kuolinpesän autoa ei aja kukaan, kannattaa kenties poistaa se tilapäisesti liikennekäytöstä. Seisonta-ajalta voi saada hyvitystä vakuutusmaksuista. Etenkin jos auton vakuutusmaksut ovat hyvin korkeat, saattaa tämä olla mukava väliaikainen säästö, ennen kuin autoa alkaa myymään.

Kuolinpesän auton liikennekäytöstä poisto onnistuu Traficomin kautta. Kun autolla taas ajetaan, tulee se muistaa ilmoittaa liikennekäyttöön.

Muistilista: Auton myyminen kuolinpesästä

Lopuksi vielä lyhyt muistilista kuolinpesän auton myyntiin. Mikäli olet myymässä kuolinpesän autoa heti, selviät näillä ohjeilla oikein loistavasti.

 • Auton voi myydä auton leski, perijä tai muu kuolinpesän valtuuttama henkilö (valtakirjalla)
 • Varmista, että sinulla on kuolinpesän autoa myydessä kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus
 • Huolehdi, että rekisteriotteen II-osa eli ilmoitusosa on tallessa
 • Ota perukirja tai valtakirja mukaan myyntitilanteeseen
 • Rekisteri-ilmoitus uudelle omistajalle tulee tehdä 7 vrk kuluessa.

Suosittelemme myymään kuolinpesän auton autoliikkeeseen, jolloin autoliike hoitaa paperiasiat puolestasi ja selviät helpommalla.