Bensa, diesel, hybridi vai sähkö – Mikä käyttövoima autoon?

Bensa, diesel, hybridi vai sähkö – Mikä käyttövoima autoon?

Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä käyttövoima olisi paras juuri sinun autollesi: bensa, diesel, hybridi vai sähkö?
Kun auton osto on edessä, tulee vastaan myös kysymys siitä, mikä käyttövoima autoon tulisi valita. Käyttövoima tarkoittaa voimanlähdettä, jolla auto toimii – se on joko bensiini, diesel, sähkö tai kaasu.

Käyttövoimaa pohdittaessa on kaksi kysymystä, jotka auttavat valinnassa:

  1. Ensin tulee pohtia, paljonko rahaa on valmis käyttämään autoon. Mikäli budjettisi on alle 10 000 €, vaihtoehtoina ovat perinteiset bensiini ja diesel. Jos hankintahinnan budjettia on vara nostaa yli 20 000 euron, kannattaa harkita hybrid- ja täyssähköautoja.
  2. Toisena kannattaa miettiä, paljonko autolla ajaa. Mikäli ajat yli 30 000 km, ja budjettisi on 10 000 € tai vähemmän, on valinta diesel. Alle 20 000 km vuodessa ajavalle bensiini tulee edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Mikäli pärjäät pikkuautolla, ja ajo tapahtuu suurimmaksi osaa kaupungissa, ei dieseliä kannata harkitakaan.

Sähköllä ajaminen halvempaa kuin bensa, vaikka sähkön hinta nousisi. Sähkön hinta on heilahdellut viime aikoina melkoisesti, mutta se saa vielä nousta paljon ennen kuin ollaan lähelläkään polttomoottoriauton polttoainekustannuksia. Sähköauton kannattavuus tulee esiin etenkin kun ajetaan paljon kaupunkiajoa.

Esimerkki: Jos Tesla 3 kuluttaa 100 kilometrillä keskimäärin 20 kwh ja vastaava bensiiniauto 8 litraa / 100 km, niin polttoaineen kustannus on tällöin 2€/l hinnalla 16 euroa. Sähkön hinta pitäisi olla 80 senttiä / kwh, jolloin sähköauton kustannus olisi samalla viivalla bensiiniauton kanssa. On oletettavaa, että sähkön hinta asettuu johonkin 10-20c / kwh tietämille ja se on silti vielä kaksi kertaa halvempaa, vaikka bensiinin hinta laskisi 1.50€ litrahintaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että mikäli budjetti riittää täyssähköautoon, on se käyttökustannuksiltaan aina edullisin vaihtoehto.

Vinkit käyttövoiman valintaan käytetyn auton ostajille

  • Diesel: Etsit alle 20 000 euroa maksavaa ajoneuvoa ja ajat yli 20 000km vuodessa, tarvitset isomman auton tai vedät usein peräkärryä tai venettä mukanasi.
  • Bensa: Ajat alle 20 000km vuodessa, pienellä tai keskikokoisella autolla, mutta et halua panostaa hybridiin tai bensaan.
  • Ladattava hybridi: Ajat pääasiassa lyhyitä tai keskipitkiä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona tai työpaikalla. Olet valmis panostamaan autoon vähintään 20 000 euron hankintahinnan. Parhaiten lataushybridi sopii, jos päivittäiset ajot jäävät usein alle 50 kilometriin.
  • Itsestään lataava hybridi: Ajat paljon keskustassa, eikä sinulla ole sähkölatausmahdollisuutta kotona tai työpaikalla. Sopii pienen ja keskikokoisen auton etsijöille. Olet valmis panostamaan 20 000 euron hankintahinnan.
  • Täyssähköauto: Etsit ekologisinta vaihtoehtoa ja olet valmis maksamaan korkeamman hankintahinnan. Ajat sekä lyhyitä että pitkiä matkoja ja sinulla on auton latausmahdollisuus kotona. Pidemmillä matkoilla olet valmis lataustaukoihin (toimintasäteet vaihtelevat 200-600km välillä riippuen mallista, säästä ja ajotavoistasi).
  • Kaasuauto: Nykyään on tarjolla myös paljon käytettyjä kaasuautoja. Kaasuautot ovat Suomessa yllättävän harvinaisia siihen nähden kuinka hyviä autoja ne on. Kaasu on halpa ja ympäristöystävällinen käyttövoima, etenkin jos tankkaa 100% kotimaista biokaasua.

Nyt olemme käyneet läpi yleisimmät kysymykset auton käyttövoimaa pohdittaessa. Mikäli olet etsimässä itsellesi uutta autoa, löydät Vaihtomaalta laajan valikoiman halutuimpia käytettyjä autoja.

Alempana olemme myös käyneet vielä läpi hyviä vaihtoehtoja kaikkiin eri käyttövoimiin.

Budjetti alle 20 000€? Valitse bensa tai diesel!

Alla Vaihtoautomaan parhaimpia bensa- ja diesel-malleja.

Diesel-autot

Suositeltavia vaihtoehtoja paljon ajaville dieseliä etsivälle ovat esimerkiksi Mercedeksen C- ja E-mallit, BMW 3- ja 5-sarja sekä Audin A4 ja A6 mallit. Myös Volvon V60, V70 mallit sekä XC60 ovat kysyttyjä dieseleinä. Saksalaiset ja ruotsalaiset dieselit ovat paljon kilometrejä kestävän auton maineessa ja suurempi koko on mukava ja turvallinen maantiellä.

Huom. Diesel on energiatehokas vaihtoehto, jossa kustannukset pysyvät pienenä, varsinkin jos ajat todella paljon. Verottaja kuitenkin kurittaa diesel-verolla. Uusiin dieseleihin voi tankata myös vähäpäästöisempää uusiutuvaa dieseliä.

Bensa-autot

Jos valitset bensiinikäyttöisen auton, valinta voi olla esim Golf tai A3, tai sitten aasialaiset mallit kuten muun muassa Corolla, Ceed ja Civic. Aasialaisilla valmistajilla ei ole ollut bensiinimoottoreissa öljynkulutusongelmia, kuten useilla eurooppalaisilla toimijoilla.

Huom. Mikäli etsit ekologisempaa bensa-autoa, kannattaa valita mahdollisimman uudehko malli. Suurin tekijä kulutukseen on kuitenkin aina auton paino. Pienempi auto on vähäpäästöisempi!

Yli 20 000€ budjetti? Valitse hybridi tai sähköauto!

Alla Vaihtoautomaan halutuimmat hybridit ja täyssähköautot.

Mikäli kassassa on rahaa 20 000 € verran, vaihtoehdot laajenevat dieselin ja bensiinin lisäksi myös hybridiautoihin. Toki tällä rahalla saa jo edullisempaa sähköautoa, joka onkin harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli ajaa pelkästään lyhyttä ajoa esimerkiksi töihin ja takaisin – ensimmäisen polven sähköautoissa kun toimintasäde on vain noin 100 kilometrin luokkaa.

Itsestään lataavat hybridit

Itsestään lataava hybridi, esimerkiksi Toyota Corolla on fiksu vaihtoehto, sillä sen todellinen kulutus on noin 4-5 litraa 100 kilometriä kohti. Dieselautossa pääsee samaan lukemaan – tosin jos ajaa paljon matka-ajoa, itsestään lataava ei lataudu ja silloin ajellaan pelkällä bensiinillä. Eli mikäli ajat pitkää matkaa ja kilometrejä tulee paljon, on diesel kannattavampi. Jos ajoa on enemmän kaupungissa tai kilometrejä tulee vuodessa alle 20 000, tulee itsestään lataava hybridi edullisemmaksi.

Suositeltavia itsestään lataavia ovat jo aikaisemmin mainittu ikiliikkujan maineessa oleva Toyota Corolla sekä Prius ja samalla tekniikalla toimivat Lexus CT ja IS.

Lataushybridit

Lataushybridit alkavat 20000 eurosta ja se on vaihtoehto silloin, kun ajot ovat arkisin töihin ja takaisin ja viikonloppuisin mennään mökille. Tällöin auto on valtaosan sähkökäytöllä ja harvinaiset pidemmät ajot voi sitten päästellä bensalla.

Jos sinulla tulee usein pitkää matka-ajoa, silloin kannattaa harkita taas dieseliä, sillä jatkuvassa matka-ajossa hybrid käyttää bensiinimoottoria ja se on taas kallista. Volvon V60 diesel-hybrid voisi olla tähän ratkaisu, toki Suomen verottaja rankaisee tätä mallia verottamalla sitä vuosittaisesta käyttövoimasta lähes normaali-dieselin tapaan.

Suositeltavia lataushybrideitä ovat VW Passat sekä Mitsubishi Outlander, jotka dominoivatkin käytettyjen autojen markkinoita tässä hintaluokassa. Sporttisemmalle kaverille voi 330e BMW olla hyvä vaihtoehto. Lataushybridiä ostettaessa kannattaa huomioida, että akku vie tavaratilasta aika suuren osan, erityisesti sedaneissa.

Täyssähköautot

Täyssähköauton rattiin pääsee sitten, kun rahaa on lippaassa 35-40 000 euroa tai enemmän. Sähkön hinta on heilahdellut viime aikoina melkoisesti, mutta se saa vielä noustakin ennen kuin ollaan lähelläkään polttomoottoriauton polttoainekustannuksia.

Täyssähköautot ovat loistavia valintoja autoilijoille, jotka haluavat vähentää autoilunsa päästöjä sekä polttoainekustannuksia. Jos ajat todella paljon, sähköauto maksaa itsensä takaisin todella nopeasti säästettyinä bensakustannuksina. Nykyisillä bensan (2.00e/l) ja sähkön (0,20e/kWh) hinnoilla 20 000km vuodessa ajava säästää sähköllä noin 2500€ vuodessa. 50 000km ajava säästää jo noin 6000€ vuodessa.

Mikäli sähkönhinta laskee lähemmäksi normaaleja tasoja, sähköautolla säästää entistä enemmän.

Kaasuautot ja biokaasuautot

Alla myynnissä olevat kaasuautot. Näihin voit tankata joko maakaasua tai 100% uusiutuvaa biokaasua.

Kaasuautot & biokaasuautot

Bensan, dieselin ja sähkön jälkeen viimeinen vaihtoauto autoiluun on kaasu. Kaasuautot ovat Suomessa edelleen yllättävän harvinaisia siihen nähden, kuinka käytännöllisiä ja edullisia ne ovat.

Biokaasuautot toimivat 100% uusiutuvalla ja 100% kotimaisella polttoaineella, jota pystytään tuottamaan täysin paikallisesti. Tämän lisäksi biokaasu maksaa noin 1,60-1,80 euroa kiloa kohden. Yksi kaasukilo vastaa noin 1,5 litraa bensaa tai dieseliä, joten verrokkihinta on bensalitraan nähden on noin 1,10-1,20 euroa litralta.

Kaasuautot ovat myös aivan yhtä turvallisia ja ne toimivat sekä näyttävät aivan samalta kuin tavalliset autot. Löydät kaasuautoja usein myös Vaihtoautomaan valikoimasta.